- Det finns en omedvetenhet och då är det viktigt att folk får klart för sig vad som gäller och vad som faktiskt ingår i fackavgiften. Det är bara ett fåtal som har valt att lämna facket.
Många har det tufft
- Det är betydligt fler som lämnar a-kassan, exempelvis medlemmar som varit sjuka länge. Många har det tufft och jag klandrar ingen, men det är ju en risk att stå utan a-kassa. Jag menar, bara för att det inte brinner så har man ju inte villan oförsäkrad, säger ombudsmannen Henry Larsson.Larsson anser att regeringen har en dold agenda vars yttersta mål är att försvaga fackföreningsrörelsen.
- Jag tror det. Genom att försämra a-kassan kan man tvinga folk att ta låglönejobb som ligger långt under dagens lägstalöner. Spelreglerna på arbetsmarknaden urholkas. Jag tror också att vi kommer att få fler svartjobbare, säger Henry Larsson.
Straffar sig ur systemet
Även de som är anslutna i Pappers kan välja om de bara vill vara med i sitt fackförbund. Något som börjar märkas på pappersbruken i Piteå. Mats Lundgren är kassör för Pappers avdelning 37.- Det är en del som hoppar av a-kassan. Särskilt de som är äldre. Men även studerande ringer och undrar om de verkligen har någon anledning att vara med i a-kassan. Det vi inte vet är om folk helt enkelt struntar i att betala
a-kasseavgiften och därmed straffar sig ur systemet. Det lär väl visa sig om ett par månader, säger Mats Lundgren.
Avvaktar med uteslutning
Kommunal är ett av de förbund där medlemmarna måste vara med i a-kassan, men förbundet avvaktar med uteslutning ur facket.- Många som lämnar a-kassan vill vara kvar i facket och det är väl troligt att det också blir möjligt. Frågan kommer upp vid Kommunals kongress i juni, säger Agneta Nilsson, Kommunal sektion 4 i Piteå, och fortsätter:
- Det är särskilt äldre och långtidssjuka som vill lämna a-kassan. Särskilt de sjuka drabbas hårt av de höjda a-kasseavgifterna. Det är ett stort problem. En del yngre vill lämna facket, men då förklarar vi varför det är bra att vara fackligt ansluten och många förstår väl också.