"Maten i butikerna är otroligt billig i dag"

MAT. "Mervärde" var ordet för dagen när lantbrukarkonferensen Makten över maten fortsatte på Pite havsbad på fredagen. Vid konferensen medverkade bland andra Mikael Hugoson, vd i Nyhlens & Hugosons Chark AB i Luleå. Han hävdade att maten i butiken är otroligt billig i Sverige i dag. Frågan är om konsumenterna håller med honom.

Piteå2006-04-08 00:00
Man brukar tala om svenska livsmedels mervärden, ett inte helt okomplicerat begrepp. På grund av de svenska lantbrukarnas arbete med certifieringar och svenska lagkrav kostar det mera att producera svensk mat (i en motion från Jämtland till LRF:s riksförbundsstämma i Piteå längre fram i vår sägs att svenska bönders kostnader är minst 15 procent högre än danska lantbrukares kostnader).

Kvalitetsmedvetna konsumenter inser dessa samband och är beredda att betala ett högre pris för exempelvis svenskt kött. Problemet från producenternas, böndernas, sida är att de knappast får mer betalt för sina produkter. Om vi får tro dem är det handeln, som ju domineras av tre stora aktörer - Ica, Coop och Axfood (Willys, Hemköp) - som tillgodogör sig hela mervärdet från den svenska maten.

Varför så billigt?

Fredagens inledningstalare vid matkonferensen i Piteå, Louise Ungerth från Konsumentföreningen Stockholm, sade sig aldrig ha förstått varför Swedish
Meats inte tar bättre betalt för köttet, utan nöjer sig med ett pris som ligger obetydligt högre än priset på irländskt kött. En åhörare förklarade snabbt att det är handeln som sätter priset och tar hand om mervärdet.

Mikael Hugoson, vars företag (han äger nya, sammanslagna Nyhlens & Hugosons tillsammans med Swedish Meats) har tagit över stora delar av slakten i Norrland, sade att handeln, de tre dominerande livsmedelskedjorna, "spelar ut oss totalt hela tiden". Enligt Hugoson, som även räknar sig som bonde, är maten egentligen alldeles för billig i butikerna idag.

- När jag flyttade till Norrland för 30 år sedan fick man 10 kronor kilot för griskött, i dag får vi 11 kronor, klagade Hugoson, som från början kommer från Skåne.

Mikael Hugoson medger att svenska producenter är för dåliga på att marknadsföra sig, på det området har man mycket att lära sig av danskarna.

Nyhlens & Hugosons Chark, som funnits i fem månader, har rationaliserat och effektiviserat hårt och sliter nu med att bygga sitt varumärke.

- Vi tror inte att vi kan bli ett varumärke på riksplanet, utan koncentrerar oss på Norrland. Vi kör med "norrländsk matglädje" i marknadsföringen. Men det är inte lätt att bygga ett nytt varumärke med 1-2 miljoner kronor. Huvudkonkurrenten Scan - ett väl inarbetat varumärke, satsar 100 miljoner kronor om året.

Louise Ungerth fick i likhet med övriga medverkande en bit lufttorkad skinka från Nyhlens & Hugosons i present - och hade mage att kritisera den trista förpackningen. Mikael Hugoson höll med om att de har tråkiga förpackningar, men det kostar så mycket att ta fram nya.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om