I konsulternas rapport jämfördes Piteå kommun med kommuner i ungefär likadan storlek, exempelvis Kalix:
- De problem vi har med ökade kostnader och utredningstider som inte hålls finns över hela landet, på det sättet är vi "normala". Men självklart måste vi hålla utredningstiden på fyra månader, det finns en lagstiftning på det området, säger Gunnar Eriksson.
- Men när det gäller barnperspektivet så måste de självklart få komma till tals och barnsamtalet ska även finnas med i dokumentationen. Sedan kan det ju vara så att ett barnsamtal gjorts, men sedan inte skrivits ner. Samtidigt är det en balansgång, hur mycket tid ska utredaren ägna åt pappersexersisen?
Gunnar Eriksson menar dock att snittet redan i dag ligger på tre och en halv månad, redan under andra halvan av 2007 så började de utredningar som drog ut på tiden att minska i antalet.
Men vad ska ni göra för att klara detta fullt ut?
- Vi måste renodla utredningsuppdraget mer, specialisera oss och jobba effektivare. Ärendena är inte fler i dag, men de är ofta mer komplicerade och med svårare problematik.
Men länsstyrelsen menar att det även behövs mer resurser?
- Det anser vi inte,
istället handlar det om att ändra arbetsfördelningen. Personalen jobbar bra och mycket, det är arbetssituationen som inte är tillfredsställande, säger Henry Lundgren.
Han menar att personalen får kompetensutveckling, men att en kompetensutvecklingsplan saknas.