- Vi upplever att vägbygget aldrig är avslutat. Det är hafsigt och slarvigt genom byn. Nu krävs en uppsnyggning, säger Maud Lundberg, som bor alldeles vid byavägen.
Det som irriterar är den nästan knytnävsstora hyttsten som använts som bärlager. Hyttstenen ligger även i dikena och upp mot villatomternas gräsmattor. Förutom det rent estetiska upplevs det som ett problem när gräset ska klippas. Dessutom har vissa infarter fått "bullar" som gör det svårt att ta sig till och från.
Farligt vägräcke
Utanför byn ligger fyllnadsmassor i högar som inte är utplanerade och det finns en oro för att regnvatten som rinner genom slaggen (hyttstenen) ska urlaka farliga ämnen som försurar de många vattendrag som omgärdar byn.- Vi tar ju vårt vatten lokalt och är oroliga för att avrinningen som i vissa fall går direkt ner i sjön ska påverka vattnet negativt, säger Maud Lundberg.
Vägtrummorna i byn anses också ligga för högt och det medför dålig avrinning som leder till vattensamlingar. Det finns en oro för att något av småbarnen i byn ska drutta ner och drunkna i dikena. Utanför byn finns dessutom ett vägräcke som är felkonstruerat och en avkörning med bil skulle kunna få svåra konsekvenser.
- Vägräckenas ändar sticker rakt ut och så kan det inte få vara. Dessutom känns det som om vissa kurvor är feldoserade, säger Frank Lundberg och visar ett särskilt utsatt ställe i en nedförsbacke.
- Det kan bli problem för timmerbilarna i vinter, säger han.
Inte täcka över
- Det är så många brister och fel att jag skulle vilja klassa det här som det värsta vägbygget i modern tid, säger Maud Lundberg.Vägverket är, som sagt, medvetet om att det krävs vissa åtgärder och på onsdagseftermiddagen utförde Tomas Ölvebring en extra inspektion av vägsträckan.
- Mitt intryck är att det finns brister, men att utnämna det till "värsta vägbygget" är att ta i. Vägräcket måste definitivt åtgärdas och eventuellt ligger en vägtrumma för högt. Dessutom är inte fyllnadsmassorna utplanerade och det ska åtgärdas.
Men att täcka över hyttstenen är det däremot inte tal om.
- Nej, då försvinner ju delvis dräneringen. Att sedan regnvatten leds bort från vägen via diken är ett måste och vi kan inte se att vattenkvaliteten i sjöarna skulle vara hotade. Men, okej, rent estetiskt kunde slutfinishen av vägkanterna genom byn har gjorts lite bättre.
Stort och smått
Många infarter har fått knölar och höjdskillnader?
- Vid någon infart behövs åtgärder, men vi har inga egentliga skyldigheter att fixa till infarter. Jag kan tänka mig att de boende fått erbjudande om asfaltering av sina infarter, men givetvis mot ersättning, säger Tomas Ölvebring.
Det talas om feldoserade kurvor och vilka problem det kan innebära?
- Den kritiken har jag överhuvudtaget aldrig tagit del av. Sammantaget ska vi åtgärda de uppenbara bristerna, men jag tycker nog att byborna blandat ihop både stort och smått här, säger Tomas
Ölvebring.