Protest mot straffskatt på transporter

Regeringens planer på att höja skatten på rapsoljebaserad diesel och att införa skatt på diesel baserad på slaktavfall, oroar Polarbröds inköps- och logistikchef Johan Granberg.

”Regeringens straffskatt på miljövänliga bränslen hotar våra investeringar”, säger Polarbröds inköps- och logistikchef Johan Granberg.?

”Regeringens straffskatt på miljövänliga bränslen hotar våra investeringar”, säger Polarbröds inköps- och logistikchef Johan Granberg.?

Foto: Pierre Olsson/DB Schenker

PITEÅ2015-06-03 12:50

1 januari införde regeringen det näringen kallar för straffskatt på diesel baserad på rapsolja. Det påverkade bland annat åkaren Roger Åström i Öjebyn som investerat i tre rapsoljedrivna bilar plus en tank.

Den skedde i samarbete med Polarbröd som arbetat mycket med miljöfrågor. Företaget har gjort stora miljöinvesteringar i verksamheten där de bland annat köpt fyra vindkraftverk i Dalarna.

Med beskattningen fick Roger Åström fördyrade omkostnader för sina tre bilar som kostar mer att både underhålla och driva jämfört med vanliga fossildrivna fordon.

Tänker miljövänligt

Johan Granberg, inköps- och logistikchef vid Polarbröd, säger att ingen särskild affärsuppgörelse gjordes med Roger Åström eller speditören BDX om att kompensera för fördyringen när beskattningen kom.

– Något sådant har inte varit aktuellt ännu. Men vi är glada över att Åström och BDX tänker långsiktigt och fortsätter köra miljövänligt, säger Johan Granberg.

– Blir det tal om att åkeriet fått fördyrade omkostnader behöver vi ta en dialog om det.

Han är inte oväntat kritisk till regeringens pålagor på förnybara bränslen. I det förslag som är ute på remiss just nu ingår att ytterligare höja skatten på RME samt införa skatt på så kallad HVO-diesel (baserat på slaktavfall).

– Det är oroväckande för oss som har som mål att våra transporter ska vara fossilfria till 2022. När regeringen står inför så här kortsiktiga beslut blir det svårt för oss att göra långsiktiga investeringar, säger Granberg.

Motverkar målet

Han säger att Polarbröd arbetar hela tiden med att försöka ställa om sina transporter till fossilfria. Roger Åström har tre miljödesignade fjärrbilar som kör på norra Sverige och mälardalen. De bilarna körs på RME och Råab har också testat HVO i vinter.

– Dessutom har vi genom BDX en lastbil som går på RME mellan bagerierna i Bredbyn och Omne, säger Johan Granberg.

I Stockholm kör Polarbröds säljande distributör Polfärskt ut brödet med hjälp av bland annat tolv lättare lastbilar som kör på RME. Ytterligare fem bilar kommer att driftsättas på HVO inom några veckor.

– Regeringens pålaga kommer att bromsa alla företag som har ambition att köra på alternativa miljövänliga bränslen och det påverkar också regeringens egen ambition om att Sverige år 2030 ska vara oberoende av fossila drivmedel, säger Johan Granberg, som inte förstår ekvationen.

Bakom de aviserade beskattningarna ligger EU-kommissionen som tvingar på Sverige de nya reglerna vilket också fått Svenska bioenergiföreningen att reagera.

– Min uppfattning är att EU-direktiven inte är anpassade efter länder som Sverige som ligger i framkant i de här frågorna, säger Polarbröds inköps- och logistikchef.

RME och HVO

Rapsmetylester, förkortat RME, går ofta under namnet biodiesel som i sin tur är en form av FAME (Fatty Acid Methyl Ester), vilket är ett samlingsnamn på biodiesel som i huvudsak har vegetabiliska oljor som råvara. HVO står för Hydrogenated Vegetable Oil och är en förnybar drivmedelskomponent som kan blandas i diesel eller ersätta diesel i dieselmotorer.

Källa: Wikipedia och Svenska petroleum och biodrivmedelinstitutet SPBI.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om