- Jag flyttade för att jag inte kunde dansa här. Nu känns det som att det är här jobben finns, säger Erika Pekula-Pettersson från
Piteå, som i sommar gick ut en dansutbildning i Stockholm.
Hon är en av 15 deltagare i tillväxtprojektet Danspoolen som till stora delar finansieras av Piteå kommun. Det är halvtid för det tre år långa projektet och informatören/säljaren Helene Markström tycker att det är nu projektet är på väg att lyfta.
- Speciellt i Piteå satsar man mycket på utbildning inom dans. Norrbotten har mycket på den pedagogiska sidan, men vill man vara det man utbildat sig till, en professionell danskonstnär, finns det inte så mycket arbete, säger hon.
Danspoolens mål är att göra deltagarna till entreprenörer och i bästa fall egna företagare, som kan försörja sig på sitt yrke. I projektet ingår utbildning i både entreprenörskap och företagande. Man satsar också på en ny målgrupp, nämligen näringsliv och besöksnäring, som köpare av dans och rörelsekonst.
Dans på jobbet
- Dans är väldigt brett. Vill man ge sina kunder en upplevelse kan vi komma in och bidra med något nytt, säger Helene Markström.
Som exempel nämner hon konceptet dans på jobbet, som handlar om friskvård, men det kan också handla om att stärka ett varumärke genom till exempel reklamfilm eller att dra besökare till en monter på en mässa.
- Jag är intresserad av mötet mellan kultur och näringsliv, det finns plats att mötas, säger hon.
För deltagarna Erika Pekula-Pettersson, Marie Wårell-Öhman och Lisen Ellard har Danspoolen redan gett många nya ideér, och hopp för framtiden.
- Det ger en jättestor möjlighet att kunna jobba med dans i Norrbotten. Rent konkret blir man anställd två månader om året för att göra en produktion, säger Marie Wårell-Öhman.
Starta eget
Trion har bland annat gjort ett specialsytt dansprogram som ska framföras den 16 november på Nolias energi- och miljövecka. På frågan om dansarna funderar på att starta eget blir svaret ja.
- Absolut! Förut kändes det bara jobbigt med ekonomin, men nu känns det spännande, säger Erika
Pekula-Pettersson.
- Dans är så centrerat till framför allt Stockholm trots att det finns så stor yta ovanför. Bara det att man flyttat från Norrbotten för att jobba med dans och att det nu är dansen som tar mig tillbaka gör att jag får rysningar, säger Marie Wårell-Öhman.
- Och att det sker på en professionell nivå, det har de lyckats med i det här projektet, flikar Lisen Ellard in.