Projektet får inga ytterligare EU-medel, men fortsätter i vart fall fram till årsskiftet med hjälp av nationell finansiering.
P-A Åhlén hoppas och tror att det samnordiska mårdhundsprojektet får en fortsättning.
– Det finns mycket att vinna på att bekämpa mårdhunden. Från Finland kommer det ständigt in nya.
Begränsat utbredningen
Mårdhunden är ett allvarligt hot mot den befintliga biologiska mångfalden. Den kan dessutom sprida rabies och den fruktade dvärgbandmasken. Kort sagt, den hör inte hemma här.
Men att mårdhunden skulle vara på frammarsch tillbakavisas av P-A Åhlén.
– I dag har vi begränsat mårdhundens utbredningsområde som grovt sett utgörs av en rektangel med Övertorneå, Haparanda, Kalix och Överkalix som de fyra hörnen.
En av PT:s läsare säger att han sett en mårdhund i Lillpite i juli?
– Den möjligheten finns, men det är lätt att se fel. Merparten av de rapporter vi får visar sig vid kontroll vara felaktiga.
Varit framgångsrika
De flesta mårdhundar som fångas avlivas direkt, men det finns också andra sätt att decimera stammen. Handjur steriliseras och förses med sändare.
– En mårdhund är ständigt på vandring i jakt på en partner och när den stannar vet vi att den träffat på en hona. Då åker vi dit och skjuter honan. Det har varit väldigt framgångsrikt, berättar Åhlén.
Finland har större problem
Av de cirka 1 000 mårdhundar som avlivats har ungefär 600 mist livet på den finska sidan av Torneälven. Finland har betydligt större problem med mårdhund och enligt P-A Åhlén omsätter Finland runt en miljon mårdhundar.
– Norden måste samarbeta och så väl Danmark som Norge signalerar om en fortsättning. Vi får se vad nordiska ministerrådet kommer överens om.
P-A Åhlén berömmer projektet fältpersonal som jobbat oerhört hårt med det här problemet, men att lägga ner allt det arbetet hur längesen som helst tror han inte är möjligt.
– Vi utvecklar hela tiden vårt sätt att jobba och i höst ska vi lansera en ny metod, men tyvärr kan jag inte avslöja vad det handlar om nu, säger P-A Åhlén.