Projektarbete på valfri sändningstid

Filip och Fredrik har en. Alex Schulman och Sigge Eklund likaså. Carina Berg och Jenny Strömstedt samtalar om allt från rikstäckande nyhetshändelser till privata dilemman. Piteå-tjejerna Sofia Sundström och Hanna Dahlbäck gör en egen som projektarbete. Vi snackar givetvis om podcaster!

Sofia Sundström och Hanna Dahlbäcks podcast handlar om vardagliga saker och tankar.

Sofia Sundström och Hanna Dahlbäcks podcast handlar om vardagliga saker och tankar.

Foto: Jenny Sandlund

PITEÅ2012-11-09 06:00

Vardagliga saker och tankar som slår en. Det är vad Sofia Sundström och Hanna Dahlbäcks podcast handlar om. Första avsnittet av det radiolika programmet är dryga 20 minuter långt och handlar om chips, superhjältar och hur det egentligen är att ha en tvillingsyster.

- Det är en utmaning att sitta och prata på, samtidigt som man ska vara rolig, berättar Sofia och Hanna instämmer.

Tjejerna har känt varandra i fem år. När infon kom om det projektarbete som alla årskurs 3-elever gör, kändes de självklart att de skulle göra någonting tillsammans. Idén om att spela in en egen podcast fick de av en klasskompis. En dator och en lånad mikrofon senare var inspelningen igång. Hanna och Sofia berättar att det går att spela in en podcast nästan var som helst, bara omgivningen är lugn.

Inspelningen kortas sedan ned med hjälp av dataprogrammet Garageband. Pauser och felsägningar tas bort, så att samtalet blir effektivt och flytande. De färdiga klippen laddar de upp via Soundcloud, och länkar på deras blogg.

-  Vi har fått några kommentarer om vår dialekt. Det var till exempel en utflyttad Pitebo som tyckte att det var skönt att höra norrländska igen, säger Hanna.

Idealpodcasten
Tjejerna lyssnar själva på podcaster. De anser att formatet är smidigt och slår radio i den aspekten att podcasten inte är bunden till någon viss tid, utan smidigt kan laddas ned och lyssnas på var som helst.

- En promenad blir så mycket roligare med en podcast i öronen, fastslår de.

På frågan om vem som skulle kunna spela in den mest intressanta podcasten, är Sofia och Hanna överens om att det är en person med många erfarenheter som har ett sinne för humor och är allmänbildad. Annars är det bra med någon igenkänningsfaktor.

- Fuglesang har åkt upp i rymden en gång. Det skulle liksom bara kunna bli ett program, säger Sofia och skrattar.

- Det hade varit coolt om kungen spelade in en podcast. Man har ju ingen aning om vad han gör på dagarna! utbrister Hanna.

Psst ... UNG kan avslöja att nästa program av "Sofia & Hanna" kommer att handla om bland annat film, musik och halloween.

FAKTA VILKA ÄR NI? Hanna och Sofia

"Jag är en människa. Jag bor i Piteå och har en tvillingsyster, bror och två katter. Jag tycker om att vara med kompisar och måla tavlor, rita är ett stort intresse. Jag tycker också om att åka snowboard på vintern, och ha roligt i allmänhet."

Sofia Sundström, 18 år

"Jag är en tjej som bor i vildmarken. Jag har också en tvillingsyster och en bror. Ingen katt men fullt av myror på gården. Jag tycker om musik, spelar tvärflöjt, bas och piano. Jag ser mycket film, Forrest Gump är en bra. Just nu pluggar jag till körkortet och har därför inte så mycket liv utanför teoriboken."

Hanna Dahlbäck, 18 år

Hanna och Sofias podcast "Sofia & Hanna" går att lyssna på via deras blogg, sofiaohanna.wordpress.com

Podcast

- Enkelt kan man säga att en podcast är som ett radioprogram du laddar ner via valfri elektronisk utrustning och lyssnar på när du känner för det.

- Podcast eller podcasting heter på ren svenska poddsändning eller poddradio.

- Ordet "podcasting" är en sammanslagning av orden "pod" och "brodcast" (sändning)

- Metoden går ut på att en distributör (till exempel ett företag eller en privatperson) kan publicera ljudfiler via internet, som lyssnare kan prenumerera på.

- Podcastens fördel är att det är enkelt att nå ut till omvärlden, även för privatpersoner. Lyssnarna är i sin tur inte beroende av något visst klockslag, utan kan lyssna när det passar dem.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om