Projektarbete har blivit gymnasiearbete, och det innebär stora förändringar i 100–poängs kursen som, om man blir godkänd, betyder att man får ut sin gymnasieexamen. Den kanske största förändringen är att eleverna numera måste hålla sig inom sitt valda programs område och den 18-åriga samhällsmediaeleven Haedil Shahd har delade tankar om detta.
–Det är ju såklart trist att det blivit så begränsat och att man inte riktigt får göra vad man vill, säger Haedil som tillsammans med en klasskamrat har valt att göra en podcast.
– Vi driver även bloggen podcastbrudar.blogg.se tillsammans, där vi bland annat skriver om självkänsla, identitet och hur sociala medier påverkar individen. Det är också det podcasten handlar om.
Andra betyg
En annan sak som ändrats jämfört med tidigare år är att man numera bara kan få antingen F eller E på sitt gymnasiearbete, istället för hela betygsskalan som förut.
– Det betyder ju att man inte längre kan sträva efter högre betyg, men samtidigt tror jag det blir mindre press på en och det blir nog lättare för läraren att bedöma ens arbete, menar Haedil.
I hennes klass har hon och alla hennes klasskamrater samma handledare, vilket kan leda till viss problematik eftersom det blir svårare för alla att få den hjälp de behöver.
–Men vi jobbar ganska självständigt. Vi har spelat in två av tre avsnitt och får feedback av vår handledare och hjälp av andra medialärare, och arbetet har gått bra hittills.