Där är han verksam i forskargruppen för förnyelsebar energi vid institutionen för samhällsbyggnad.
Intresset för den globala uppvärmningen väcktes år 2000, när Bo Nordell fick i uppdrag att granska en vetenskaplig artikel om energilagring.
- Där stod det att utomhustemperaturen i Tokyo under varma sommardagar stiger tre grader på grund av all luftkonditionering, berättar han.
Artikelförfattarna hade också räknat ut att all energiomsättning i Tokyo, från motorer, bilar, pumpar, belysning och annat, motsvarar 160 watt per kvadratmeter.
- 160 watt, det är nästan tre 60-wattslampor. På varje kvadratmeter. Och Tokyo är flera kvadratmil stort. Klart att det blir varmt då.
- All energi som vi använder blir förr eller senare värme, och man kan inte släppa ut värme i ett rum utan att det blir varmare. Jordklotet är visserligen ett väldigt stort rum, men med all den energi som vi använder på jorden så måste det bli varmare även i det globala rummet.
- Jag har helt enkelt fel utgångspunkt. Vill man ha forskningsanslag ska man utgå från att uppvärmningen beror på den ökande koldioxidhalten i atmosfären.
Enligt Bo Nordell har utsläppen av koldioxid endast liten inverkan på den globala uppvärmningen.
- Eldar vi gas, kol, olja och bensin får vi visserligen både värme och koldioxid, men det är värmen som är problemet. Koldioxiden visar bara hur värmen har producerats.
- Oavsett om vi använder fossila bränslen eller kärnkraft så får vi ett värmetillskott på jorden, eftersom vi släpper ut värme som egentligen inte skulle finnas här.
Bästa sättet att minska den globala uppvärmningen är enligt Bo Nordell att öka användningen av förnyelsebar energi, exempelvis solkraft, vindkraft och vattenkraft.
- Med förnyelsebar energi stör vi inte jordens energibalans, eftersom den sortens energi blir till värme oavsett om den används eller inte.
- Jag använde den energi som uppstår när vatten fryser till is i en sluten behållare, det kallas för tryck-volymarbete.
Bo Nordell fyllde 27 liter vatten och tre liter olja i en gastub som sedan placerades i kyla. När vattnet frös pressades oljan ut i en tryckackumulator, och när föraren sedan öppnade en ventil så rusade oljan genom en hydraulmotor som drev bilen.
- Bilen kom upp i 70 km/h, och rullade i 400 meter. Det var en ganska bökig process att ladda om den mellan åkturerna, men jag hade i alla fall bevisat att tekniken fungerade.
- Det kom tv-team från både Japan och Australien, och inslagen visades i tv för 100 miljoner tittare.