Christella bedriver barnomsorg via dagbarnvårdare och erbjuder både barnomsorg och fritidsplatser i hemmet. "Verksamheten utgår ifrån lagen om barnomsorgspeng som innebär att kommunen är skyldig att godkänna verksamheten", skriver företaget i ett pressmeddelande.
Kriterier saknas
Ruth Rahkola, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Piteå kommun, reagerar på formuleringen om att kommunen är skyldig att godkänna verksamheten. En förutsättning är ju att den sökande uppfyller kriterierna och Piteå kommun har ännu inte hunnit jobba fram, än mindre anta några kriterier, påpekar Rahkola. Detta eftersom lagen trädde i kraft så sent som den
1 juli i år.
Kommunala dagbarnvårdare är ett yrke och en verksamhet som varit på väg att försvinna i Piteå ("jag tror vi har kvar en enda", säger Ruth Rahkola) i takt med att fler och fler efterfrågar förskoleverksamhet.
Men nu kan dagbarnvårdarna kanske vara på väg tillbaka i och med den nya lagen om en barnomsorgspeng, ett kommunalt bidrag som ska följa med barnen oavsett vilken verksamhet föräldrarna väljer.
- Med barnomsorgspeng ökar föräldrarnas valfrihet, eftersom barnomsorg nu kommer att finnas i olika former så länge den håller god kvalitet, kommenterade utbildningsminister Jan Björklund när regeringen beslutade om propositionen.
Vill expandera
Christellas affärsidé bygger på den nya lagen, som gör det möjligt för föräldrar att vara anställda som barndagvårdare och ta hand om både sina egna och andras barn. Detta går enligt Christella utmärkt under förutsättning att man har lika många barn utifrån inskrivna som man har egna barn.
Christella, som för närvarande har fyra anställda, har som mål att expandera i hela Sverige.
- Jag tror vi är först ute med den här idén. Poängen med att vara anställd i stället för att bli egenföretagare är att man slipper åka ur trygghetssystemen och a-kassan, säger Lotta Jonasson.