Pricksäker premiär på Herrgårdskalaset

GRILLFEST. Strömbackas Hotell och restaurangprogram bjöd in till amerikansk BBQ-afton på Herrgårdsaltanen i går eftermiddag. Till countrytoner från några Estet-ettor grillade kockeleverna kotletter som hungriga Pitebor fick mumsa på för en billig penning.

Piteå2007-05-16 00:00
Det var stor premiär för grillaftonen som fått det passande namnet Herrgårdskalaset. Förberedelserna för tillställningen började redan i vintras.

- Vi har planerat sedan i januari, men eleverna kom in i ett senare skede, berättar läraren Charlotta Melander.

Hotell och restaurangprogrammets samtliga 64 elever deltar i projektet och man jobbar över årskursgränserna. På så sätt kan de nästan färdigutbildade treorna dela med sig av sina kunskaper till kollegorna i ettan.

- Herrgårdskalaset ser ut att bli otroligt lyckat och tanken är att det ska återkomma i någon form varje år. Fokus ligger naturligtvis på maten, men vi bjuder också på underhållning av olika slag, säger Melander.

Jobb som kock

Ponnyridning, tipsrunda med westernfrågor och slangbellstävling var några av inslagen på festen. Priserna i tävlingarna var naturligtvis bakade av eleverna själva.

Charlotte Berglund går tredje året och var en av många som skötte grillningen.

- Det är jättekul, om än lite rökigt. Roligt att se så mycket folk vid Herrgården, säger hon.

Charlotte har redan fixat jobb efter utbildningen. Hon flyttar till Stockholm i sommar för att arbeta som kock på en krog utanför Lidingö.

För att skapa riktig amerikansk westernstämning fanns några medlemmar i den nya klubben Western regulaters på plats vid Herrgården. De var tidsenligt klädda i hattar och långa läderrockar - några bar till och med revolver. Men det var inga riktiga vapen förstås.

- Vi ska delta i shower med dueller och annat. Tanken är att vi ska uppträda på PDOL och på Westernfarm i Boden, berättar de.

"Jättetrevligt"

Grillaftonen hade besökare i alla åldrar. Där fanns både mat och underhållning för såväl liten som för stor. En tallrik grillmat kostade en femtiolapp och Hotell och restaurangprogrammet sålde varmkorv samt glass för en tia.

- Allt är jättetrevligt. Tänk vad roligt att få till ett stort projekt varje vår, säger Charlotta Melander.





Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om