– Jag har tänkt på att vara med på Nolia i flera år, det är en av Sveriges största besöksmässor, säger Ulla Berg Eriksson, som startade sin Fairtrade-butik för åtta år sedan. Då hade hon och Ronny Eriksson drivit Krokodil sedan 2001.
– Vi öppnade butiken när vi fick köpa huset intill gamla baptistkyrkan. Jag har alltid varit intresserad och engagerad i solidaritetsarbete, säger Ulla Berg Eriksson, och tillägger det hon tycker är viktigaste med Fairtrade:
– Det är inte bistånd utan handel. Det handlar om ett långsiktigt arbete där de som tillverkar produkterna får det bättre på sikt. Fairtrade-handel är hållbart, säger hon.
Inte barnarbete
Hon pekar på att det finns bestämda kriterier för att en butik ska få kalla sig Fairtrade. Ett par exempel är att verksamheten inte får förknippas med barnarbete och de odlingar som finns med i bilden ska vara ekologiska.
– Fairtrade är den enda märkning som fokuserar på arbetskraft, säger Ulla Berg Eriksson, och berättar att hon besökt en leverantör på Sri Lanka.
– Det var i samband med att jag gick Röda korsets utbildning i Fairtrade, där ingick resan. Vi var där i tre veckor, säger Ulla Berg Eriksson.
Hon köper alla saker via grossister i Sverige som har långsiktiga kontrakt med allt från små hantverkare till fabriker.
Går runt
Hur går det att driva Fairtrade-handel i Piteå?
– Det går runt ibland. Det bidrar positivt att vi äger huset där vi har tre verksamheter, scenen, kaféet och Fair trade- handeln, säger Ulla Berg Eriksson.
Hon vet inte hur många produkter som ryms på hyllorna men det är åtskilligt. Här finns hantverk från Sydamerika, Afrika, Indien, Sri Lanka och Thailand.
Fairtrade har leksaksbilar i plåt och trä, handsydda dockor, textilier, djur i trä där en älg(!) blev en sådan bästsäljare att den tog slut före noliamässan.
– Jag hade tänkt ta med den men den gick åt som smör. Nu ska det bli spännande att vara med på Stora Nolia. Det är ju första gången och jag vet inte hur det kommer att gå.
– Vad gör jag om varorna tar slut? ler Ulla Berg Eriksson.
0911–645 00