Premiär för after work - och ett nytt brasserie

Smygpremiär i går, men officiell öppning på fredag. Nu slår restaurang Järnspisen upp portarna för sin nya after work-avdelning ’family style’ med minibuffé på varje bord.Samtidigt förvandlas gourmetrestaurangen till ett rustikt brasserie.

Johanna Wiklund, Daniel Lindström och Cecilia Olofsson har förvandlat en lagerlokal i Bryggerihuset till rustik after work-avdelning.  Nästa vecka erbjuder Järnspisen både fredagsbuffé ´family style´ och klassik brasseriemat.

Johanna Wiklund, Daniel Lindström och Cecilia Olofsson har förvandlat en lagerlokal i Bryggerihuset till rustik after work-avdelning. Nästa vecka erbjuder Järnspisen både fredagsbuffé ´family style´ och klassik brasseriemat.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2012-02-11 06:00

Allt sedan Cecilia Olofsson, Daniel Lindström och Johanna Wiklund startade gourmetrestaurangen Järnspisen för snart ett år sedan har de haft en tanke på använda lokalerna längre bak i anrika Bryggerihuset. De rejäla gamla bryggeriväggarna, ett slipat betonggolv och välvt tegeltak skapar en rustik stämning. Man skulle lika gärna kunna befinna sig i ett gammalt källarvalv i Gamla stan.

Efterfrågan
- Vi har velat erbjuda after work ända sedan vi startade och efterfrågan har varit stor. De här lokalerna har fram tills nu fungerat som lager, men är alldeles för fina för det. De är som gjorda för after work. Den sänkta restaurangmomsen är också en del i att vi genomför det här, säger Cecilia Olofsson.

Runt omkring henne pågår de sista justeringarna för fullt.

Premiären är nära.

- Vi kommer att servera mat family style. Det blir en liten buffé med småplock på varje bord. Vi kommer att ha förrätter, varmrätter och desserter. Tanken är att det ska kännas som hemma, med små karotter att skicka mellan varandra. Men med skillnaden att man inte behöver laga mat och plocka undan såklart, säger Cecilia.

Maten är baserad på svenska klassiker, där husmanskost med norrländsk touch är ledord.

Pub
I går smygstartade after worken och nästa fredag är det officiell premiär.

Men nyheterna är inte slut där.

I den nya delen har ägarna också tänkt erbjuda pub-häng på lördagar. Ett ställe att gå till för att äta lättare rätter, snacks och dricka en öl till jazzmusik. Ett alternativ för den som inte är sugen på att slå klackarna i taket.

Franskt brasserie
Ytterligare en förändring är att gourmetrestaurangen flyttar till mindre lokaler, innanför after work-delen, och håller öppet vid förfrågan.

Ursprungsrestaurangen i Bryggerihuset förvandlas till ett franskt brasserie.

- I brasseriet kommer vi att erbjuda rustik, enklare mat för en billigare peng. Det blir avslappnat med mer färg, tyger och soffor, säger Johanna Wiklund.

Det är Järnspisens franska kock Vincent Alinquant som nu får använda sina kunskaper fullt ut.

- Vi hoppas kunna locka en bredare målgrupp, och att gäster som tidigare åt någon gång då och då nu kan återkomma oftare, säger Cecilia.

n Brasserie avser på franska dels ett bryggeri, dels en ursprungligen enklare restaurang med speciell inriktning på att hålla ett stort urval av ölsorter.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om