Positivt, ändå negativt

Landstinget redovisade plusresultat för 2016, men var långt från budgetmålet. Divisionerna, särskild närsjukvården, redovisar stora underskott.

Inte nöjd. Regionrådet Maria Stenberg (S) är inte nöjd med resultatet och konstaterar att kostnaderna måste sänkas. (Arkivbild)

Inte nöjd. Regionrådet Maria Stenberg (S) är inte nöjd med resultatet och konstaterar att kostnaderna måste sänkas. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Piteå2017-02-27 18:30

Ett positivt resultat med 198 miljoner kronor skulle kunna innebära glada miner. Särskilt som det positiva resultatet är 438 miljoner kronor bättre än 2015, då landstinget gick back. Men regionrådet Maria Stenberg (S) är inte nöjd.

– Nej, det kan jag inte vara. Det är 124 miljoner fel jämfört med prognos och budgetmål.

Dessutom kan det positiva resultatet sättas i relation till höjningen av landstingskatten. Under 2016 ökade skatteintäkterna med 852 miljoner, var av höjningen av skattesatsen bidrog med 625 miljoner.

Vad hade hänt om inte skatten höjts?

– Då hade vi befunnit oss i ett lika dåligt läge som exempelvis Jämtland/Härjedalen. Men vi hade en låg skattenivå och med tanke på det läge vi befann oss i så såg vi att en skattehöjning var absolut nödvändig, säger Maria Stenberg.

Ett problem är att verksamheten inte har klarat av de beslutade sparbetingen. Något som inte är hållbart i längden, enligt Maria Stenberg.

– Vi har gett verksamheten direktiv att sänka kostnaderna, men det har inte lyckats. Landstingets divisioner redovisar ett underskott med 441 miljoner och då blir det svårt att klara sparbetingen. Det är inte bra och vi har helt enkelt inte råd med stora nettokostnadsökningar.

Så det ser fortsatt mörkt ut?

– Ja, vi måste sänka kostnaderna. Det är ett måste, säger Maria Stenberg.

Det finns givetvis en rad förklaringar till dessa svårigheter och den stora förklaringen är personalkostnaderna. Inte minst den inhyrda personalen som kostade 212 miljoner under 2016, en ökning med 13 procent.

– Det är främst division närsjukvård som har problem med bemanningen. Det trista är att en del hälsocentraler inte ens klarar grundbemanningen. Vi kommer väl aldrig att bli helt fria från inhyrd personal, men ett steg i rätt riktning är att alla sjukvårdsregioner i landet nu gått samman för en gemensam strategi.

Men även för den ordinarie personalen redovisas kostnadsökningar, främst i form av övertid (56 miljoner) och sommaravtal (30 miljoner). Sammantaget en ökning med 20 miljoner jämfört med 2015.

Annat som spelar in är en kostnadsökning på 51 miljoner för riks- och regionsjukvård. Vidare ökade läkemedelskostnader med 36 miljoner. Och pensionskostnaderna ökade med 98 miljoner.

De fastställda resultatmålen för verksamheten 2017 är en reducering av kostnaderna med 323 miljoner kronor. Om det ska uppnås krävs fokus på produktivitet och effektivitet i processerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om