Populärt med ölprovning och bryggerivisning

En gång i månaden öppnar Pite bryggeri upp portarna till Furunäsets gamla matkällare, för ölprovning och visning av bryggprocessen.

Jörgen Bergstedt berättar hur det går till att brygga kvalitetsöl. "Vi gör lager med mogen karaktär, jäsningen tar sju-åtta veckor."

Jörgen Bergstedt berättar hur det går till att brygga kvalitetsöl. "Vi gör lager med mogen karaktär, jäsningen tar sju-åtta veckor."

Foto: Catrin Renlund

Piteå2020-10-10 17:50

På lördagen kunde en grupp intresserade under ett par timmar uppleva atmosfären i ett äkta hantverksbryggeri. Det började med en guidning i bryggeriet och en genomgång av själva bryggprocessen där man också fick veta lite mer om Pite bryggeri och hemligheten bakom deras öl.

Efter visningen blev det en ölprovning av sex olika ölsorter tillsammans med lite passande tilltugg till varje öl. Stora maltsäckar hade placerats mitt på sittbänkarna som ett distansskydd.

Delägaren Jeanette Bergstedt berättar att ölprovningarna har kommit igång igen efter vårens avbräck som uppstod på grund av coronapandemin.

– Vi har legat lågt ett bra tag, men nu är det fullbokat varje gång, säger hon.

Kan man vara med även om man inte gillar öl?

– Ja, det är en helhetsupplevelse. Vissa som deltar gillar inte beskan i öl, men de kan prova syrligt öl som kan påminna om mousserande vin eller cider. 

De två nya ölsorterna som presenterades och provades; Havtorn-surne och Passion-surne, var just sådana öl. Just ordet "surne" är Pitemål och syftar på ölsorternas syrliga karaktär.

– Syrad öl kommer starkt och har blivit väldigt populär, säger Jörgen Bergstedt, som berättade om allt från malt och humle till doftämnen i öl.

Som avslutning på guidningen i bryggeriet nämnde han vad som är huvudsysslan för en bryggare.

– Tio procent är ölbryggning, resten är rengöring. Tankarna ska vara kliniskt rena, vi vill inte hitta något i dem som inte ska jäsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!