Polska läkarstudier vägen till drömyrket
Bristen på utbildningsplatser i Sverige fick Thomas Jörne att flytta till Polen för att studera till läkare.- Studietempot var högt, men jag kan verkligen rekommendera utbildningen, säger den nyutexaminerade läkaren som i augusti börjar sin AT-tjänstgöring på Piteå älvdals sjukhus.
Thomas Jörne tog sin läkarexamen i Gdansk i juni, och när han sökte AT-tjänstgöring så valde han Piteå älvdals sjukhus. "Jag blev väl emottagen när jag var här på intervju, och kände direkt att det är trivsamt här", säger Thomas, som under sommaren jobbar som underläkare på sjukhuset.
Foto: Anders Westergren
- Jag har alltid varit intresserad av medicin, så jag läste upp mina betyg och sökte sedan in på läkarlinjen, säger han.
Men trots att Thomas Jörne uppfyllde antagningskraven kom han inte in på utbildningen.
- Då fick jag ett utskick från Medical University of Gdansk om möjligheten att studera där, så jag skickade in en ansökan. Jag fick göra inträdesprov i kemi, biologi, fysik, matematik och engelska, och efter det blev jag antagen.
Populärt alternativ
Thomas Jörne var långt ifrån den ende svenske läkarstudenten i Gdansk. Det begränsade antalet platser på den svenska läkarutbildningen har gjort att allt fler svenskar studerar till läkare i andra länder, framför allt Danmark och Polen.
- När jag började i Gdansk hade jag 30 klasskamrater från Sverige och Norge, och sen har det bara ökat. Förra året var det bortåt 120 studenter från olika länder som började på utbildningen.
Men alla fullföljer inte sina studier.
- Bortfallet är nästan 50 procent. Jag tror att många inte riktigt förstår hur mycket tid man måste lägga ner för att klara studierna.
Utbildningen är sexårig, och all undervisning sker på engelska. Och studietempot är högt.
- Det är väldigt mycket att läsa. Framför allt tredje året, då hade man inget liv vid sidan av studierna.
En av Thomas Jörnes kompisar studerade ett år i Gdansk och kom sedan in på Karolinska institutet i Stockholm.
- Han upplevde faktiskt att det var ett lugnare studietempo på Karolinska.
Kursavgift
Till skillnad från läkarutbildningarna i Sverige och Danmark så måste studenterna betala för utbildningen i Polen. Thomas Jörne betalade 25 000 kronor i kursavgift varje termin.
- Jag jobbade på somrarna för att ha pengar under terminerna. Om man försökte klara sig enbart på studielånet så fick man leva på vatten och bröd, säger han.
Trots det höga studietempot och kursavgifterna så rekommenderar Thomas Jörne den polska läkarutbildningen.
- Det bästa vore förstås om det fanns mer utbildningsplatser i Sverige. Men om man inte kommer in på läkarlinjen i Sverige så är Polen ett bra alternativ. För utbildningen är väldigt bra.
AT-tjänstgöring
Thomas Jörne tog sin examen i juni och när han sökte AT-tjänster så hade han ett tiotal olika platser att välja mellan. Valet föll på Piteå älvdals sjukhus.
- Jag blev väl emottagen när jag var här på intervju, och kände direkt att det är trivsamt här. Personalen är trevlig, och upplägget på AT-tjänstgöringen verkar bra.
Thomas Jörne börjar sin 21 månader långa AT-tjänstgöring i augusti, men arbetar faktiskt på sjukhuset redan nu.
- Jag började i måndags, och kommer att jobba här som underläkare under sommaren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!