Poliskritik mot kommunalt drogbeslut
Drogsamordnarens arbete är betydelsefullt och polisen befarar att beslutet att dra in tjänsten blir kostsamt.- Jag tycker att det är fel prioritering. Det är en viktig funktion som bör vara kvar på heltid, säger Jonas Sköld, polisinspektör.
Jonas Sköld, polis i Piteå, befarar att det drogförebyggande arbetet blir lidande när kommunen drar in Eva-Lena Lundbergs tjänst som drogsamordnare. (Arkivbild)
Foto: Jens Ökvist
Störa missbruket
Detta har fått Piteåpolisen att reagera och man riktar nu kritik mot kommunens agerande.
- Vi blev väldigt bekymrade när vi fick höra att tjänsten ska dras in. Polisen och kommunen har precis upprättat ett samverkansavtal där ungdomar och droger är ett stort fokusområde. Drogsamordnarens roll är att knyta ihop arbetet och det är en viktig uppgift, säger Jonas Sköld, polisinspektör.
Sköld och några av hans kollegor har till uppgift att arbeta offensivt och störa missbruket i Piteå med omnejd. Det arbetet ser ut att bli svårare efter årsskiftet när spindeln i nätet - drogsamordnaren - försvinner.
- Enligt vår uppfattning är problemet med unga och droger stort. Folkhälsostrategens tjänst inrymmer and-
ra arbetsuppgifter och jag anser att drogsamordningen behövs på heltid. Vi har goda relationer med kommunen och förstår att den måste spara pengar, men jag tycker man gör lite fel prioritering, säger Jonas Sköld.
Inte tillsatt
Piteå är inte den enda kommunen i länet som drar in sin drogsamordnare. Boden gör samma sak och i Gällivare, där droger tog två unga människors liv förra veckan, är tjänsten inte ens tillsatt.
- Vi förstår att den ekonomiska situationen är besvärlig, men det finns stora vinster med att jobba preventivt mot alkohol och droger. Det sparar pengar i förlängningen, menar Jonas Sköld.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!