Polisens utredningschef: Vakter har ett visst fogatt använda våld

Förundersökningen mot vakten som anmäldes för misshandel är nedlagd. Polisens bedömning är att han använde rimligt våld. Åklagaren kan inte styrka att Tom Forsberg och hans mamma var våldsamma och har beslutat att inte väcka åtal.

Aron Backman är mycket förtegen om innehållet i den nedlagda förundersökningen och vill inte kommentera vakternas version av det inträffade. (Arkivbild)

Aron Backman är mycket förtegen om innehållet i den nedlagda förundersökningen och vill inte kommentera vakternas version av det inträffade. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2014-02-22 06:00

Både mamman och sonen anmäldes av vakten och misstänktes för våld mot tjänsteman respektive våldsamt motstånd. Polisen lämnade över förundersökningen till åklagare och den 4 februari beslutade Miriam Ingeson att inte väcka åtal. Hon kunde inte styrka att de har begått något brott.

– I det här fallet har jag helt enkelt inte tyckt att det finns tillräckligt entydlig bevisning i form av vittnen eller annan övervakning så att det kan uteslutas att det har gått till på något annat sätt, säger kammaråklagaren.

Nedlagd

Tom Forsberg och hans mamma anmälde vakten för misshandel men utredningschefen för polisen i Pite älvdal lade ned förundersökningen den 14 januari.

– Vi ansåg att det inte fanns fog att fullfölja det till åtal, säger Aron Backman och konstaterar.

– Vakter har ett visst fog att använda våld.

Men med tanke på hur blåslagna de här personerna blev, är det rimligt att en vakt ska få använda batongen på det här sättet?

– Jag ska inte gå in och kommentera det men vi har gjort den bedömningen, säger Aron Backman som inte vill kommentera vakternas version av det inträffade. Kommissarien hävdar att händelsen kan bli föremål för utredning igen och att sekretess fortfarande gäller.

– En nedlagd förundersökning kan alltid tas upp. Då brukar vi inte lämna ut något ur den.

En ordningsvakt har rätt att använda befogat våld om man möts av motstånd.

Martin Wass, ansvarig för ordningsvaktsförordnanden vid polisen i Norrbotten, är inte inblandad i brottsutredningar och känner inte till vad som hände vid ingripandet. Enbart på mammans berättelse tycker han att det låter som obefogat våld från vaktens sida.

– Men hon har anmält det och den utredande personen vid polisen har ju gjort den bedömningen att det här var inte misshandel utan det var befogat våld, säger Martin Wass.

Motanmälan vanligt

Enligt honom är det vanligt att vakterna anmäler en person för våldsamt motstånd alternativt våld mot tjänsteman och personen i sin tur lämnar in en motanmälan om misshandel. Men Martin Wass konstaterar att han under sina fyra år som ordningsvaktshandläggare aldrig varit med om att en ordningsvakt i Norrbotten dömts för misshandel i tjänsten och därmed blivit av med sitt förordnande.

– När vi stänger av ordningsvakter är det alltid på grund av brott begångna på fritiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om