Polisen vill ha nordligt förvar

Ett förvar i Luleå för personer i väntan på utvisning, skulle spara mycket tid i form av minskade transporter. Det anser Håkan Karlsson, polischef för Norrbotten.

Fler körningar. Polisen befarar att det kommer att bli fler körningar från Norrbotten till förvaret i Gävle, när Migrations-	verket får tid att fatta fler beslut i asylärenden.

Fler körningar. Polisen befarar att det kommer att bli fler körningar från Norrbotten till förvaret i Gävle, när Migrations- verket får tid att fatta fler beslut i asylärenden.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2016-03-13 06:00

Den 6 mars skrev Aftonbladet att polisen i Norrbotten tvingas släppa vissa personer som hotas av utvisning, eller köra dem till Gävle, där det nordligaste förvaret ligger. Marcus Nilsson, chef för gränspolisen region nord, beskrev hur polisen i Norrland får lägga mycket resurser på transporter. Kiruna lyftes fram som ett exempel på hur långa transporter det rör sig om, då avståndet mellan Kiruna och Gävle är hundratalet mil enkel väg.

– Vakthavande befäl måste kanske dirigera om en vanlig ordningsbil som ska sätta sig och köra. Antingen måste den bli avlöst på vägen eller så får de köra på övertid, sade Marcus Nilsson till Aftonbladet.

Jonas Sköld, befäl vid polisen i Piteå, säger att körningar till förvaret i Gävle för polisen i Pite älvdal, är sällan förekommande i dagsläget, men att man bevakar utvecklingen och befarar att det kan komma att bli mer av den varan i framtiden.

– Visst har vi en del körningar av personer till olika platser, men mycket få som ska till förvaret i Gävle i väntan på utvisning. Det här kan dock bli en stor fråga i framtiden då vi börjar få fler asylsökanden, vars ärenden ska prövas, säger Jonas Sköld.

Att det den senaste tiden inte varit så många utvisningsbeslut som polisen ska verkställa, förklarar Jonas Sköld med att Migrationsverket haft fullt upp med att ta emot alla flyktingar att de inte haft tid till att fatta beslut i asylärenden.

Hur påverkas polisens arbete?

– Gränspolisen ansvarar för att personen kommer till förvaret och det är polisen som verkställer på uppdrag av vakthavande befäl. Det är klart att den patrull som skickas iväg inte kan jobba med annat just då så det är klart att det tar resurser i anspråk.

Behovet av ett förvar i Luleå är en fråga som Håkan Karlsson och polisen i Norrbotten drivit under flera år. Han säger att det var en av de frågor som lyftes när inrikesminister Anders Ygeman besökte Luleå för några dagar sedan.

– Anders Ygeman tycker att vi har starka argument för ett förvar men det är Migrationsverket som äger frågan, säger Håkan Karlsson.

Vad tror du om behovet av transporter i framtiden?

– När mottagandet minskar kommer Migrationsverket att ha mer tid till beslut i asylärenden och de personer som ska i förvar blir fler vilket så klart leder till fler körningar.

Förvar innan utvisning

Beslut om förvar kan fattas av Migrationsverket, Polismyndigheten eller en domstol. Förvar används i huvudsak för att säkerställa att en person är tillgänglig så att beslut om av- eller utvisning kan genomföras. Förvar kan även användas om det är nödvändigt för att utreda någons rätt att vistas i landet eller om någons identitet är oklar.

Beslut om att ta en person i förvar får bara fattas om det finns risk att personen hindrar verkställigheten av beslutet.

Källa: Migrationsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om