För några år sedan ändrades regelverket vad gäller polisinsatser i samband med offentliga tillställningar. Plötsligt kunde Polisen kräva betalt och för många arrangörer innebar det stora kostnader.
Beslutet vållade starka protester. Inte minst för att det slog så olika. Ideella föreningar slapp betala även om de arrangerade stora festivaler, exempelvis Kirunafestivalen.
För arrangemang som Hamnfestivalen i Luleå och Piteå dansar och ler ville dock Polisen ha betalt.
Hos kronofogden
I fjol betalade Luleå hamnfestival 224 480 kronor, men Pdol har hittills vägrat betala sin nota på 191 360 kronor.
Polisen har dragit ärendet till Förvaltningsrätten och fått rätt. Nu har man vänt sig till kronofogden för att få hjälp att driva in skulden.
Varför vill ni inte betala?
– Vår grundinställning är att det här är fel och vi har haft en dialog, men vad det leder fram till vet jag inte, säger Gösta Lindbäck.
Kan överklaga
Kommer ni att överklaga?
– Det kan jag inte svara på i nuläget. Vi i styrelsen ska sätta oss ner och diskutera hur vi ska göra.
Har Pdol råd att betala?
– Ja, vi är förvisso inte klara med årets resultat, men det är inte det som är problemet. Vi tycker i grunden att det inte är rätt att vi ska stå för Polisens ordningsnota, säger Gösta Lindbäck.
Polisens rätt att ta betalt har som sagt vållat enormt mycket kritik och från och med i år har regeringen ändrat villkoren. Nu slipper arrangörer stå för polisnotan.