Polisen följer flera spår i brandutredning

BRÄNDER. Att utreda en brand är svårt. Bevisen brinner ofta upp. Med hjälp av bland annat tips från allmänheten och bilder letar Piteåpolisen efter den eller de som startat den senaste tidens bränder. Just nu vill de komma i kontakt med vittnen till Strömlidabranden.

Piteå2008-01-16 00:00
PITEÅ (PT)Exakt vad polisen gör i utredningen av den senaste tidens bränder vill de inte gå ut med. Däremot ger de en redogörelse för hur polisutredningar av det här slaget går till.

- Redan den polispatrull som kommer till branden antecknar och tar vittnesuppgifter. Vi kontaktar också de som larmat om branden och pratar med dem, säger L-G Johansson, vid polisen i Piteå.

Naturligtvis hörs även räddningstjänsten som ryckt ut till branden för att polisen vill ha deras upplevelse av händelseförloppet. I förhör med vittnen kommer det fram uppgifter som sedan kollas upp, ett slags pussel börjar läggas.

- Vi gör ofta en tidsaxel där vi ritar in allt som hänt, säger
Johansson.

Tittar på bilder

Modern teknologi gör att de flesta har kameror i sina mobiltelefoner vilket innebär att de som samlats vid en eldsvåda också kan ta bilder. Många skickar dem sedan till polisen som även tittar på bilder i pressen och beställer kopior om de hittar intressanta fotografier.

- I dag har jag hört av en man som tagit bilder och som skulle mejla dem till oss, säger L-G
Johansson.

Huruvida de senaste bränderna handlar om ett pyromandåd kan polisen inte säga men bilder från brandtillfället är i vilket fall viktiga för polisen. En pyroman vill ofta stanna kvar och titta på eldsvådan och kan i sådana fall ha fastnat på bild. Tips från allmänheten är också en viktig faktor i utredningsarbetet.

- Efter branden på Storstrand fick vi många påringningar direkt men efter branden på Strömlida har det varit osedvanligt tyst. Det ligger centralt till men ändå undanskymt. Vi har knackat dörr i området men även om folk har varit hemma så har de ingenting sett.

I går gick polisen ut med att de söker kontakt med vittnen som kan ha sett något i samband med just branden på Strömlida. De vill komma i kontakt med tre män som har setts köra upp och ner för Strömlidabacken med skoter mellan åtta och halv nio på söndagskvällen. De vill också prata med tre män som befunnit sig i en skåpbil vid grillplatsen på området tidigare under kvällen. Dessa är inte misstänkta för något utan polisen vill endast veta om de har sett något som kan vara intressant för utredningen.

Kollar tidigare dömda

I polisutredningen följer man ofta flera spår samtidigt. Finns tydliga likheter med andra bränder börjar man binda ihop de fallen. Annars tar man ofta upp gamla fall när man har en misstänkt.

- Då kan man titta på vad den personen gjorde när de tidigare incidenterna inträffade.

En bit in i utredningen kan man också ha anledning att ta reda på om det finns tidigare dömda pyromaner boende i området eller som vistats i närheten av branden.

- Det försöker vi göra så diskret som möjligt men om det leder till uppslag kan vi ta in någon för förhör.

Samband mellan bränder

När många bränder sker inom en kort tidsperiod, som är fallet i Piteå just nu, försöker polisen titta på om de är länkade till varandra.

- Att utreda bränder är svårt, bevisen brinner ofta upp. Både Storstrand och Strömlida var totalbränder. Vi tittar på om det finns samband mellan en eller flera av bränderna men initialt vid en brand är det svårt.

Att förutspå en kommande eldsvåda är också svårt. Polisen har i detta fallet inte kunnat se något mönster eller att vissa fastigheter befinner sig i farozonen.

- Det hade varit en sak om alla bränder vore koncentrerade till Öjebyn då hade vi kunnat sätta in extra bevakning där men nu är de ju spridda över hela kommunen, säger L-G Johansson.

Det polisen gått ut med så här långt är att branden i vedtraven på Djupviken inte liknar bränderna på Storstrand och Strömlida. När det gäller branden i kiosken Strömnässtugan vill polisen inte säga något alls utan väntar på rapport från rättsläkare och tekniker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om