I utredningen som avdelningen för särskilda utredningar vid Polismyndigheten har gjort så framgår det att det hela började med att en anhörig till en polis ringer upp och är stressad. Den anhörige berättar att han stannats efter att ha kört för fort och nu ska han även rapporteras för grov olovlig körning eftersom han inte har något körkort med sig. Enligt den anhörige får han veta av polisen som stannade honom att med hans höga lön så kommer dagsböterna att bli dryga.
"Han är väldigt stressad och det blir ju jag också så klart. Det drabbar ju hela våran familj", säger polisen i förhör.
Polisen berättar vidare att det ska handla om att den anhörige tidigare blivit av med körkortet men att spärrtiden gått ut, däremot har han inte hunnit beställa ett nytt plastkort.
"Han fick hem papper för att göra ett nytt körkort men han spillde på det där pappret så han tog ett nytt gult papper, ett likadant i hans tycke och skickade in det till Transportstyrelsen för att tillverka körkort. Han skickade in det där pappret men han fick tillbaks det från Transportstyrelsen för de menade på att det inte var originalpappret han skickat in. Så han fick tillbaka det och så fick han göra om processen så han hade det där kuvertet i bilen när han stoppades".
Både polisen och den anhörige ställer sig frågande till rubriceringen av brottet då spärrtiden är passerad. Polisen ringer till sin kollega som stoppat fortköraren men får inget svar. I stället skickar hon ett sms med en uppmaning om att ringa upp henne.
"Jag provar att ringa XX för jag vill att han ska förklara för jag kan inte förstå hur det kan bli en olovlig körning men han svarar inte så jag skickade ett meddelande typ "kan du ringa upp mig?"."
När hon sedan går förbi en annan kollega ställer hon frågan till honom om rubriceringen verkligen är rimlig.
"Då frågar jag honom, liksom bara ur sakfrågan, "hur kan det bli en olovlig körning när man har haft en spärrtid på sitt körkort och den har gått ut? Bara för att man inte har tillverkat ett nytt körkort"."
Enligt polisen ber kollegan om personens personnummer varpå hon ger honom det. I samma veva ringer den rapporterande polisen upp men säger att denne inte vill prata med henne om brottet. Luren lämnas i stället över till kollegan och den kvinnliga polisen lämnar rummet där samtalet fortgår. Efter ett tag kommer kollegan tillbaka med mobilen och säger att utredningen troligtvis kommer att falla på att den anhörige inte haft uppsåt till en olovlig körning.
I förhör säger polisen att hon inte bett någon slå på hennes anhörige i it-systemet och förnekar anstiftan till dataintrång.
"Vi har inga hemligheter för varandra. Jag har inget intresse av något där utan jag ville veta hur det kunde bli en olovlig körning. Jag frågade en kollega om råd helt enkelt i den frågan", säger hon.
Vidare berättar polisen om att det här är tredje gången hennes anhörige stoppas av samma polis. Hon har aldrig ifrågasatt kollegans beslut men känner att det kanske inte är en slump.
Utredningen har nu lagts ner av chefsåklagare eftersom det enligt åklagaren inte går att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldig till brott.