Pitekvinna leder räddningsarbete i Haiti

Maria Lundberg, ursprungligen från Piteå, leder Svenska kyrkans biståndsarbete på jordbävningsdrabbade Haiti. Från sitt kontor i Uppsala jagar hon pengar och rekryterar personal som ska hjälpa till med räddningsinsatser i katastrofområdet.

Maria Lundberg, ursprungligen Pitebo, är chef för Svenska kyrkans katastrofarbete och samordnar räddningsinsatsen på Haiti från sitt kontor i Uppsala.

Maria Lundberg, ursprungligen Pitebo, är chef för Svenska kyrkans katastrofarbete och samordnar räddningsinsatsen på Haiti från sitt kontor i Uppsala.

Foto: Magnus Aronson

PITEÅ2010-01-15 06:00
Förödelsen på Haiti är total efter den kraftiga jordbävningen som skakade ön sent på tisdagskvällen svensk tid. Mer än 100 000 människor befaras ha omkommit i skalvet som mätte 7,0 på richterskalan och hade sitt epicentrum cirka 15 kilometer sydväst om huvudstaden Port-au-Prince
Uppgifterna om situationen i katastrofområdet är mycket knapphändiga och osäkra.
- Huvudstaden är till stora delar raserad. Kommunikation och elektricitet har slagits ut och hur det ser ut på landsbygden vet vi inte ännu, berättar Maria Lundberg, chef för Svenska kyrkans internationella humanitära bistånd.
Överlevande
Svenska kyrkan har ingen egen personal i jordbävningsområdet. ACT-alliansen, kyrkornas internationella nätverk, finns dock på plats på Haiti och förbereder insatser för att hjälpa överlevande.
- Våra samarbetspartners i ACT klarade jordbävningen relativt bra och ingen i personalen dödades eller skadades allvarligt. Nu är de ute och försöker bedöma hur läget är och hur vi på bästa sätt kan hjälpa de drabbade människorna. Vi hade kontakt med dem i går, men efter det blev det problem med kommunikationerna, berättar Lundberg.
Maria Lundberg, 55 år, är ursprungligen från Piteå och i grunden utbildad barnmorska. Hon har jobbat på Piteå älvdals sjukhus och som diakon åt stadsförsamlingen, men även som biståndsarbetare i Afrika.
- Vi bodde i Etiopien i tio år. Jag har även jobbat i Kenya och Somalia. Somrarna spenderar vi i Piteå och jag har delar av min familj kvar där, säger hon.
2002 fick Lundberg jobb hos Svenska kyrkan i Uppsala och nu är hon alltså chef för organisationens katastrofarbete över hela världen. Just nu ligger förstås allt fokus på Haiti.
- Det är det fattigaste landet i västvärlden och vi vet inte riktigt hur många av de tio miljoner invånarna som drabbats av katastrofen. Tre miljoner människor är en siffra som jag har hört och den är nog inte helt fel. Jordbävningen var ytlig, vilket gjorde den extra kraftig, och den inträffade i ett tätbefolkat område, säger Maria Lundberg.
Mycket bristfälliga
Myndigheter, president och andra offentliga instanser är också hårt drabbade av jordbävningen vilket gör att uppgifter om saknade och döda människor är mycket bristfälliga.
- Innan man kan börja sammanställa antalet omkomna måste det gå åtminstone en vecka. Människor kan överleva i rasmassorna i flera dagar. Vad jag har hört saknas inga svenskar, Haiti är inget stort turistland, säger Lundberg.
I efterdyningarna av katastrofen präglas stämningen på ön av sorg och rädsla.
- Människor vågar inte vara inomhus och skräcken för efterskalv är stor. Det är viktigt att omvärlden bryr sig och ger befolkningen hopp så att den får kraft att göra saker själv. Det är viktigt att inte se kortsiktigt på katastrofen. Just nu räddar man liv, men efter en så här allvarlig händelse krävs det år av insatser från omvärlden för att bygga upp Haiti igen, säger Maria Lundberg.







FAKTA Haiti
Haiti är en stat i Västindien som upptar den västra tredjedelen av ön Hispaniola (de östra två tredjedelarna upptas av Dominikanska republiken).
Landets totala area är 27 750 km² och dess huvudstad är Port-au-Prince. Haiti har omkring 10 miljoner invånare varav mellan 2,5 och 3 miljoner bor i huvudstaden med förorter.
Katolicism är Haitis officiella religion, men voodoo är landets folkreligion. Majoriteten av Haiti-borna tror på och utövar åtminstone vissa aspekter av voodoo.
Haiti har i stor utsträckning plågats av politiskt våld sedan självständigheten och är nu västra halvklotets fattigaste stat.
Källa: Wikipedia
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om