Pitebor i färjeolycka

Makarna Ulf och Ulla Carlsson från Djupviken i Piteå befann sig ombord på den passagerarbåt, Gotlandia II, som strax efter klockan 11 på torsdagsförmiddagen blev påkörd av den betydligt större Gotlandsfärjan M/S Gotland utanför Nynäshamn. Dramatiken var stor, paniken låg på lur och sammanstötningen mellan fartygen hade kunnat sluta riktigt illa.

Foto: Maja Suslin / SCANPIX

PITEÅ2009-07-25 06:00
- Vi satt alldeles vid fönstret och såg precis vad som var på väg att ske, att fartygen befann sig på kollisionskurs med varandra, och min hustru och jag insåg att "här kommer det att hända någonting". Så vi försökte att kasta oss mot gången; det var inte så lätt, för det var ganska trångt mellan stolsraderna, berättar Ulf Carlsson för PT dagen efter den dramatiska färjeolyckan.
De klarade sig utan allvarliga skador, men Ulla Carlsson är en smula blåslagen och har en del skrubbsår.
Chockad personal
Hon tappade bort sin mobiltelefon i fallet, men fick senare tillbaka den av en besättningsman som var påtagligt skärrad, uppenbarligen chockad av olyckshändelsen. Vid sammanstötningen slets en cirka 20 meter lång reva upp i Gotlandias högra sida just där många passagerare befann sig innanför skeppets skal av plåt och glas.
- Vi satt just där skrovet, som man tydligt ser på bilder av det påkörda fartyget, är som värst intryckt. Om Gotlandsfärjan hade varit en eller ett par meter närmare och det hade börjat läcka in vatten, så hade situationen sett betydligt allvarligare ut, säger Ulf Carlsson, som nu försöker smälta vad han varit med om och fundera över vad som hade kunnat hända.
Sammanlagt var cirka 1 900 passagerare ombord på de två färjorna, 1 338 personer på M/S Gotland, som var på väg till Gotland, och 532 på den mindre och mer snabbgående Gotlandia II, som var på väg från ön till Nynäshamn på fastlandet.
Fem lindrigt skadade passagerare fick vård på sjukhus, medan ytterligare tio personer chockades och kördes till en vårdcentral.
Trång passage
Olyckan skedde efter det att
M/S Gotland girat kraftigt och kört in med högersidan av fören i Gotlandias högra sida i en passage som beskrivs som trång.
Det finns också uppgifter om att en så kallad ankarliggare - en pråm eller annan typ av båt - ska ha varit i vägen när färjorna möttes.
Den uppgiften kan Ulf Carlsson bekräfta.
- Det har ju sagts att det var tät dimma vid olyckstillfället. Men det stämmer inte, för just i det ögonblicket var sikten inte sämre än att vi tydligt såg en transportbåt med ryska bokstäver som låg för ankar i farleden, en ganska stor och rostig skorv. Antagligen skulle vårt fartyg gå söder om lastbåten, men gick i stället för om den och hamnade hemskt nära. Och just då dök plötsligt den stora Gotlandsfärjan upp precis bakom den uppankrade båten, säger Ulf Carlsson som har besökt Gotland vid upprepade tillfällen och även har åkt just med Gotlandia II tidigare.
Flera faktorer
- Det finns knappast en enda olycksorsak, utan det måste vara flera faktorer som gått snett. Det ska bli spännande att se vad utredningen av krocken leder fram till.
Ulf Carlsson är kritisk mot att passagerarna inte underrättades om vad som inträffat och om risk förelåg för att fartyget skulle vattenfyllas eller kantra.
- Någon sådan risk förelåg inte, men det hade ju varit bra om man via högtalarna meddelat exempelvis: "vi sjunker inte, skrovet är helt vad vi vet nu, så ta det bara lugnt." Långt om länge tog någon, förmodligen kaptenen, till orda i högtalarna och uppmanade passagerarna att försöka sitta ned. Sedan blev det helt tyst.
Någon uppmaning att ta på sig flytvästar kom aldrig, men i den sektion där Ulf Carlsson och hans hustru befann sig började folk sjävmant att ta på sig flytväst i enlighet med informationsfilmen om säkerhetsföreskrifterna som visas när man går ombord på fartyget.
Läs mer om färjeolyckan på
sidan 12.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om