I dagarna offentliggjordes det vilka som ska tävla för Sverige i både Kocklandslaget och Juniorkocklandslaget. I det sistnämnda kommer 21-årige Piteåsonen Max Salomonsson att ingå.
– Det känns jättekul och jag är riktigt taggad. Vi är ett toppengäng och jag ser verkligen ljust på framtiden, säger han.
Om ett år, våren 2026, väntar första tävlingen under VM i Luxemburg. Därefter ska kockarna ta sig an OS 2028 i Stuttgart, Tyskland. Men redan nu pågår teambuilding.
– I augusti kommer vi börja med träningarna och där är upplägget träning en vecka i månaden. Just nu ses vi i Stockholm och försöker få en känsla för vad alla vill och tycker. Sedan delar vi upp positioner utifrån det.
Max Salomonsson säger att han har jobbat mycket efter studenten 2023 från restaurang- och livsmedelsprogrammet på Strömbackaskolan. Det har gett han en mångsidighet i köket och han säger att en av hans styrkor är smaksäkerhet. Bland annat hann han jobba cirka två år på Bistro Bryggargatan i Skellefteå. I januari i år flyttade han därifrån för att börja praktisera på stjärnkrogen Knystaforsen i Rydöbruk, cirka 40 minuter från Halmstad.
– Mitt liv ser väldigt annorlunda ut mot då, det har hänt mycket på kort tid. Just nu är jag praktikant åt en souschef och hjälper till med allt som görs en vanlig dag.
Restaurangen har en stjärna i Guide Michelin och maten är enligt Max Salomonsson i världsklass. Men Max Salomonsson vet redan att han ska vidare. Efter majmånad börjar han som kock på en vinbar i Simrishamn.
– Jag är så pass rastlös att det här är precis vad jag behöver, skrattar han.
Nyligen tävlade han individuellt och tog hem titeln som Årets juniorkrögare 2025. Då lagade han till en grillad hälleflundra med en grillad mangoldsallad som serverades med en pepparsås baserad på reducerad pepparrot och buskkrasse.
– Det är en helt ny tävling så jag hade inte mycket att gå på, men det var väldigt kul. Och priset i sig, att få driva en restaurang för en helg, det är verkligen en superchans, säger Max Salomonsson som just har satt menyn.
Det blir en sexrätters avsmakningsmeny som 21-åringen ska tillaga under en helg i maj på Agdas på hörnet i Stockholm. Han är taggad på utmaningarna och tycker generellt att det är synd att inte fler väljer kockyrket.
– Jag uppmuntrar verkligen yngre människor att göra samma resa. Alla som jobbar med det här älskar det de gör. Så länge man har kul kan man gå hur långt man vill, säger Max Salomonsson.