Piteås videokung slår igenom som godisprofil

Godisregnen har gjort Jonas Nyman på BeeSweet till något av en profil bland de yngre. Det är inte första gången. Under 25 år var han Piteås videokung och ett nav i Piteås ungdomskultur. Nu är han tillbaka i butiksvärlden och beskriver det som att en cirkel slutits.

Jonas Nyman har gått från att under 25 år vara Piteås videokung till att nu ha blivit en känd godisprofil bland Piteås barn och ungdomar. I dag jobbar han som verksamhetsutvecklare på godisbutiksuppstickaren BeeSweet.

Jonas Nyman har gått från att under 25 år vara Piteås videokung till att nu ha blivit en känd godisprofil bland Piteås barn och ungdomar. I dag jobbar han som verksamhetsutvecklare på godisbutiksuppstickaren BeeSweet.

Foto: Simon Olofsson

Piteå2023-09-30 07:30

Jonas Nyman är i full färd med att planera godisregn inför lösviktsgodisets dag, som infaller under lördagen. I sitt nya jobb som verksamhetsutvecklare på godisuppstickaren BeeSweet har Jonas Nyman snabbt blivit ett välkänt ansikte bland Piteås barn och ungdomar.

– Nu börjar ungdomarna känna igen en, vilket känns superkul, säger han.

undefined
De många åren som egenföretagare inom videobranschen bär frukt när Jonas Nyman nu slutar cirkeln och återvänder till butiksarbetet, och denna gång är det godis som gäller.

Det är inte första gången Jonas Nyman har status som profil bland Piteås ungdomar och kids. I över 20 år ägde han Piteås marknad för video- och filmuthyrning, en företagsresa han påbörjade redan som 24-åring. 

– Jag bodde i Göteborg och hade inga planer på att flytta hem till Piteå, men när min kompis erbjöd mig att köpa in mig så sa jag att ”jamen självklart". Jag hade ingen relation till video men Johan var min bästa vän och han erbjöd mig att bli egenföretagare. Video var gigantiskt på den tiden. Alla hyrde film. Vi var bland de coolaste i stan och business gick bra, minns han.

undefined
1988 påbörjade Jonas Nyman sin företagarbana när han köpte in sig i videobutiken Videotime. Butiken huserade då i källaren på Hamngatan 55C.
undefined
Videobutikernas uthyrningshyllor gjorde de senaste filmerna tillgängliga även för dem som inte kunde eller hade råd att köpa individuella filmer. (Arkivbild)
undefined
Videobandspelaren gjorde att filmen rörde sig från det exklusiva bioformatet till att kunna avnjutas hemma i folks vardagsrum och sovrum, en utveckling som möjliggjorde utvecklingen av dagens platsobundna streamingplattformar. (Arkivbild)

Banan som egenföretagare började 1988 på Hamngatan 55, där butiken Videotime huserade. Ett år senare blev han erbjuden att köpa butiken.

– Jag hade inga pengar, så jag frågade om min bror ville gå in som delägare. Vid den här tiden hade vi flyttat butiken från Hamngatan till Lillbrogatan, där Kristofs Flora är i dag. När året gick mot sitt slut fick vi reda på att det fanns en lokal på busstationen tillgänglig där Leif Lidman haft ett fik, så vi flyttade dit.

undefined
1990 flyttade Jonas Nymans videobutik in i det som i dag är väntehallen på Piteå Busstation.
undefined
Från videobutiken i Piteå Busstation skulle Jonas Nyman på 90-talet sopa banan med konkurrensen i Piteås videouthyrningsbransch. Nyckeln till succén låg i en ovanligt varm sommar och en ny läsk från cidertillverkaren Kopparbergs.
undefined
Dagens streamingtjänster har förpassat både videoband och dvd-skivor till historien. När det begav sig var däremot video höjden av populärkulturella framsteg. (Arkivbild)
undefined
I butiken vid busstationen införde Jonas Nyman tidigt självåterlämning av film, vilket gjorde att kunderna själva kunde lämna tillbaka film även när butiken var stängd. "Jag tror vi var först i Sverige med det. Sedan tog alla efter konceptet", minns han i dag.

Tvärs över gatan huserade konkurrenten Videopalatset, Piteås solklart största videobutik. Under en sommar dalade intäkterna när soligt väder lade sorti på videouthyrningen. I ren desperation kom Jonas Nyman då på den affärsidé som skulle göra honom till Piteås obestridde videokung. Succékonceptet stavas läsk.

– Kopparbergs hade precis lanserat en 1,5-litersdricka som kostade runt 6-7 spänn. De ville slå sig in på marknaden, så jag fick köpa dricka jättebilligt. Vi körde en deal där man fick köpa en dricka för 50 öre om man hyrde en film, och det blev helt galet. Folk stod och slet i pallarna för att komma åt sin dricka. Vi tog hela videomarknaden i hela stan. När konkurrenterna kom tillbaka från semestern och läste försäljningsrapporterna fick de en chock.

Efter några turer fram och tillbaka köpte Jonas Nyman upp konkurrenten Videopalatset och lade grunden för vad som skulle komma att bli Videoteket, en franchisekedja som sträckte sig från Luleå i norr till Sundsvall i söder. Jonas Nyman flyttade butiken till lokalen där Lemon tree numera huserar.

undefined
När det begav sig på 90-talet huserade videobutiksägaren Jonas Nymans största konkurrent Videopalatset i det som i dag är Ångbryggeriet.

När video som format hamnade på dekis och dvd:n gjorde sitt intåg byter man namn igen, denna gång till Hemmakväll. Nu börjar också filmuthyrningsbutikerna spana efter nya sätt att tjäna pengar. Jonas Nyman hade redan vunnit framgång genom att använda dricka som bonusprodukt för att ta marknadsandelar. Att som filmuthyrare sälja godis var däremot ovanligt på den här tiden.

– Jag och Johan stod i videobutiken 1988 och diskuterade vi om vi skulle våga köpa in godis. Vi köpte en låda och var oroliga för om vi skulle kunna sälja ut den, men det gjorde vi och vi kunde inte tro våra ögon. "Vad fan, de köper ju godis!" I dag på BeeSweet kommer det 10-15 pallar varenda torsdag. Pallar! Och jag står där och tänker på den där enda lilla lådan med Big Cat 1988. I dag är det självklart att man köper godis och dricka, men på den tiden var det inte självklart.

undefined
I dag är lösviktsgodis en vanlig syn i matvarubutiker, kiosker och nöjesbutiker. Så var det inte när Jonas Nyman och hans videokompanjon Johan tog in den första godislådan till butiken 1988.

2013 började Netflix gå fram starkt. Omsättningen på Hemmakväll rasade med 30-40 procent per månad och utvecklingen verkar inte stanna upp. Jonas Nyman satte bolaget i konkurs och butiken togs sedan över av en annan aktör. Många år senare minns Jonas Nyman fortfarande känslan.

– Den sommaren var jobbig. Jag hade varit egenföretagare i 25 år. Jag visste inte vad som skulle bli av mig. Det kändes tungt.

Oron visade sig vara obefogad. Sedan dess har han jobbat i flera olika branscher och har mött många Piteåbor, både i rollen som verksamhetsansvarig på Korpen och som säljare på NTM Media. 

– Det var skönt att upptäcka att "fan, jag kan det här". Det är kunder och det är personal och alla ska vara nöjda. Efter många år som egenföretagare så är det något jag lärt mig hur man gör, säger han.

undefined
Efter många år som egenföretagare är Jonas Nyman i dag ett känt ansikte i Piteå, något han nu tar med sig i jobbet som verksamhetsutvecklare på godisbutiken BeeSweet.

Jonas Nyman beskriver själv sig som en person som har svårt att sitta still, något som hängt med sedan barnsben. Kontakten med människor, både kunder och personal, går som en röd tråd genom hans yrkesliv och är något han själv framhåller som en ynnest.

– Den mellanmänskliga relationen har alltid varit så viktig för mig. Det ger mig energi. Ett vanligt år knyter jag säkert 40-50 nya bekantskaper, helt enkelt för att jag vill. Några utvecklar sig också till riktigt goda vänner. Jag behöver det där. Det är viktigt.

Samtidigt sticker han inte under stolen med att det stundtals varit jobbigt, och med två utbrändheter i ryggen har han blivit ödmjuk inför att lyssna på kroppen.

– Numera känner jag av när hjärtat börjar slå för fort och när det börjar bli jobbigt. Då drar jag ner på tempot och vilar. Då jag gått i väggen vet jag vad som händer om jag inte lyssnar på kroppen. Det är en erfarenhet jag nog faktiskt inte vill vara utan, säger han.

undefined
Trots att han älskat sina olika jobb har Jonas Nyman också sett baksidan av att jobba mycket. Två gånger har han drabbats av utbrändhet och i dag är han noga med att lyssna på kroppen. "Numera känner jag av när hjärtat börjar slå för fort", säger han.

Som verksamhetsutvecklare på BeeSweet är Jonas Nyman nu tillbaka i butik och han beskriver det själv som att en cirkel har slutits. Erfarenheterna från både affärsutveckling och marknadsföring tar han med sig från sina tidigare jobb. Den största lärdomen efter många års företagande och yrkesutövare beskriver han som lika viktig som enkel.

– Det handlar om personalen. Personalen är det viktigaste. Vi är ett härligt gäng här och vi har roligt tillsammans. Det är viktigt.

undefined
Jonas Nyman har gått från att under 25 år vara Piteås videokung till att nu ha blivit en känd godisprofil bland Piteås barn och ungdomar. I dag jobbar han som verksamhetsutvecklare på godisbutiksuppstickaren BeeSweet.

Rollen som godisprofil tar han på sig med glädje och berättar att försäljning och marknadsföring förändrats mycket under åren.

– Trenderna går mycket snabbare i dag och sociala medier har blivit väldigt viktigt. Vi har en person hos oss som är duktig på att identifiera vilka trender som gäller på TikTok och som håller oss ajour med det ungdomarna vill ha.

Under lördagen slår sig Jonas Nyman och BeeSweet ihop med Lekia som kör invigning av sin nya butik på Storgatan. På schemat står ett av de numera välbekanta godisregnen.

– Ingen deltagare kommer att bli tomhänt, säger Jonas Nyman.

undefined
Varje vecka anländer nu 10-15 pallar till BeeSweet i Piteå, en stor kontrast till när Jonas Nyman och hans kompis Johan köpte in en enda låda godis till butiken 1988 och inte trodde att de skulle kunna sälja slut. "Folk köpte inte godis på samma sätt på den tiden", minns han.
undefined
Sedan i juni i år har BeeSweet sålt över 27 ton lösviktsgodis. För att hålla sig ajour med vad barn och ungdomar gillar är det viktigt att följa med i vilka trender som gäller på sociala medier.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!