I höstas fick samtliga elever i kommunen i årskurs 7, 9 och andra året på gymnasiet, svara på en enkät under rubriken Personligt. Enkäten innehöll ett antal frågor som påverkar elevernas välmående, till exempel frågor om mobbning och kränkningar, motion, kompisar, tobak och alkohol. Nu har svaren sammanställts och resultatet har aldrig varit så positivt som nu. Aldrig tidigare, sedan undersökningen startade 1998, har eleverna mått så bra.
Färre mobbas
Sett till kommunen i stort har färre elever blivit mobbade eller kränkta, skolkat, använt tobak, alkohol och droger, utsatts för hot och våld eller övergrepp, haft oskyddat sex, deltagit i skadegörelse eller känt sig deppiga.
Margareta Sundin har varit undersökningsledare för enkäten. Hon har varit runt i skolorna och hjälpt till vid svarstillfällena där eleverna digitalt fått svara på frågorna.
– Varje elev har fått ett personligt lösenord och efter det svarat på frågorna, efter att de först informerats om sekretessen. Har det varit någon fråga de inte velat svara på, har de kunnat hoppa över den, säger Margareta Sundin, och tillägger att frågorna hela tiden är under behandling/ändring så att de ska vara så aktuella som möjligt och kännas relevanta.
Ser ljust på livet
Enligt resultatet som nu är klart så ser de unga ganska ljust på livet just nu. 81 procent av de som svarat har gett betyget 7 eller högre på en skala från 1 till 10. Noteras kan att killarna ser ljusare på livet än tjejerna, men det är bland tjejerna som resultatet förbättrats mest. Sammanlagt 186 elever (102 tjejer och 84 killar) uppger att de blivit kränkta. Det är färre än tidigare, men kan bli bättre.
– Det är jätteroligt att se att det blir bättre men det är aldrig bra så länge det är någon enda som kränks. Frågor kring mobbning/kränkningar är ständigt aktuella där arbete pågår hela tiden, säger Margareta Sundin.
Elice Ökvist, chef för Elevhälsan på kommunen, ser oerhört positivt på resultatet och skönjer en samstämmighet med den Hälsoprofil som skolsköterskorna genomför med elever i vissa årskurser.
Bättre matvanor
– I hälsoprofilen tittar man en del på elevernas matvanor och kan konstatera att både frukost-, lunch- och middagsvanorna blivit bättre. Detsamma gäller elevers sömnvanor och trivsel i allmänhet.
Hon ser också att fler elever är mer aktiva på sin fritid, något som speglas i PUFF (Piteås unga friskare framtid). Det finns dock orosmoln som Elice Ökvist, som chef för Elevhälsan, funderar över.
– Man kan se att övervikten/fetman ökat något hos pojkar i årskurs 7, samtidigt som deras skärmtid ökat. Man kan också se att unga i dag har en mer liberal inställning till droger. Användningen av droger går dock ner, vilket är mycket glädjande, säger hon.