De besökte Piteå på onsdagen för att se till den anläggning institutet mätt upp som det bästa i Sverige vad gäller produktion av el. De två solfångarna som står vid Piteenergi är vridbara. En av anläggningarna följer solens gång, den andra riktar in sig emot var det är som mest ljust på himlen. Solfångarna är byggda för att producera 20 kwh – sett över ett helt år handlar det om 30 mwh.
Läser i Narvik
En icke kunnig kan tro att det är nu under de heta sommarmånaderna som solpanelerna ger mest. Så icke.
–När det är för varmt sjunker effekten. Det mest optimala är att det är sol och kyligt, under april hade vi bra värden från Piteå, säger Öystein Klever.
Han förklarar hur Norut mäter energiproduktionen. Bakom varje panel sitter en box som mäter effekten där datan kan hämtas upp på internet på Öystein Klevers och Hanna Perssons datorer i Narvik.
Dyr investering
De pekar på att anläggningen i Piteå har fungerat bra sedan den sattes upp 2011 men den typen av solpaneler är en dyr investering. ”Vanligt” folk bör satsa på fasta solpanelsystem, menar forskarna, som pekar på att den som gör en investering tjänar mer på att själv använda elen än att sälja den vidare .
De hoppas nu att de får fortsätta att göra mätningar från den fasta anläggning Piteenergi sätter upp i sommar.
–Vi skulle med det kunna göra en intressant jämförelse mellan fasta och rörliga solfångare, säger Hanna Persson, som pekar på fördelen för det norska institutet med att ha en soltestpark i Piteå.