Piteås skolor ska bli cyberschyssta

Dela inte. Delta inte. Det är två av de riktlinjer som kommunen utarbetat för att stävja kränkande behandling på nätet.

Kommunen har utarbetat riktlinjer för att förebygga kränkningar på nätet. (Arkivbild)

Kommunen har utarbetat riktlinjer för att förebygga kränkningar på nätet. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2017-02-13 10:55

Barn- och utbildningsnämnden i Piteå kommun har beslutat att anta riktlinjer i medie- och IT-etik som ett stöd i skolans förebyggande arbete mot kränkande behandling via digitala medier.

I samband med att riktlinjerna antogs har en vägledning tagits fram som på ett enkelt sätt presenterar vad som gäller för elever i kommunens grundskola och gymnasieskola.

Arbetet med att ta fram riktlinjerna och vägledningen har pågått under cirka ett års tid.

Frågan väcktes i förvaltningens ledningsgrupp, om det skulle vara möjligt att upprätta riktlinjer för att bättre kunna förebygga kränkningar via nätet. Kommunens jurist kopplades in i frågan. Efter en konferens, med världsledande forskare inom området nätkränkningar, som Britta Dahlén, gymnasiechef vid Utbildningsförvaltningen deltog i, drogs arbetet igång med att ta fram riktlinjer för kommunens skolor i Piteå.

– Vi ville att det skulle vara lätt att göra rätt, säger Britta Dahlén. Vid minsta tveksamhet gäller två saker: Dela inte. Delta inte. Vi arbetar också med begreppet Cyberschysst och har tagit fram en grafisk illustration för det.

– Alla mentorer har fått en folder med våra riktlinjer och vägledning. Tanken är att mentorerna ska arbeta med frågan tillsammans med sina elever och även berätta för föräldrar att riktlinjerna finns. Det är viktigt att det finns en gemensam policy i de här frågorna och att skolan tar ställning mot kränkningar, olaga hot och ofredande via digitala medier.

Kommunens riktlinjer

Filmning och fotografering i omklädningsrum, duschar och toaletter är inte tillåtet.

På andra platser kan det för dig som elev vara tillåtet att filma, fotografera och göra ljudupptagningar – om du först frågat de som berörs och fått medgivande.

Du ska även ha tillåtelse för hur du hanterar bilden/filmen/ljudupptagningen sen den är gjord. Ska den publiceras på något sätt så ska berörda ha lämnat tillåtelse till publiceringen.

Källa: Piteå kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om