Trenden är densamma i hela landet, papporna blir bättre och bättre på att vara hemma med sina barn. Omvänt kan man också säga att mammorna blir allt bättre på att släppa in papporna, att låta dem vara hemma med barnen kort sagt.
Attitydfråga
Den nya regeländringen som ger papporna exklusiva dagar, som inte kan överlåtas, bidrar naturligtvis starkt till detta.- Sen är vi måna om att informera om vikten av att papporna är hemma med sina barn, att barnen behöver båda sina föräldrar, påpekar Helen Edström, chef vid försäkringskassan i Piteå.
- Det handlar ju om attitydfrågor, inte minst att mammorna inser att barn behöver umgås med båda sina föräldrar även när de är riktigt små.
Det vanliga är enligt Edström att mammorna är hemma de 7-8 månaderna, naturligt förstås med tanke på amning och liknande, och att papporna sedan tar över under en period. Vanligt är att familjerna sparar föräldraledighet för att kunna ta ut senare, i samband med julledighet, sommarlov och liknande.
Norrbotten ligger på åttonde plats i riket vad gäller pappornas föräldraledighet (20,6 procent av dagarna), medan Västerbotten ligger i topp med sina 24,5 procent.
Männen i Jokkmokk är flitigaste hemmapapporna med sina 24,1 procent av dagarna, tätt följt av Luleå (22,2) och Piteå (22 procent). Piteå är den kommun som ökat andelen mest under de senaste åren.