Har man en lada som står på trekvart och behöver renoveras eller ett härbre eller en loge som behöver kärlek, kan det kännas övermäktigt för att kunskapen inte finns.
Men det är inte kört, för Piteå har faktiskt en så kallad timmerman som har just gamla timmerbyggnader som specialitet. Och nu har Kent Vesterlund prisats för sina insatser inom kulturmiljövården med Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj vid en ceremoni på museet i Piteå.
– Jag började i skogen som 17-åring och har jobbat med trä i 50 år. Jag är en riktig tränörd. Det har hänt mycket med byggnadsvården i Norrbotten under den tiden, säger Kent Vesterlund som är glad och hedrad över förtjänstmedaljen.
Intresset för att arbeta med trä på gammalt vis har växt fram under många år. Hans svärfar var också timmerman och nånstans där hittade Kent sin nisch.
– Jag började timra redan på 80-talet och har haft mitt eget företag Mixter X i ungefär 20 år. Namnet kommer från att min pappa Ragnar sades vara "en riktig mixtermåkar", på ren bondska, haha.
Under många år har Kent Vesterlund jobbat som hantverkare vid ett stort antal restaureringar av kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Piteåbygden.
– Vid Kyrkstaden Öjebyn har jag bytt sylltimmer på många kyrkstugor och renoverat dörrar och fönster. I Sjulsmark har jag bytt timmer på Jössgården, i Svensbyn har jag lagat ett härbre. I höstas renoverade jag tre lador i Rosfors som sjunkit ner i marken och när knutstenen rasade in på kyrkan i stan var jag med och fixade det, säger han.
Han berättar att det finns väldigt många timmerhus i Piteåtrakten men det är brist på de som kan renovera dem.
– Kunskapen har börjat försvinna, eller jag skulle säga att den försvann för länge sedan, man slutade timra byggnader i början av 1900-talet. Vi är just nu fyra timmermän i Piteå som driver egna företag, de flesta blir ju egenföretagare, då det är svårt att få anställning.
Kent Vesterlund har också varit mentor för yngre timmermän och utbildat dem i såväl hantverk som antikvariskt förhållningssätt till restaureringsarbetet.
– En stor fråga har hela tiden varit hur vi ska hitta nya som kan hantverket och en viktig del har varit att fungera som mentor och ta in lärlingar. Idag är vi fler men det finns fortfarande behov att de som kan renovera gamla timmerhus.
Vad betyder förtjänstmedaljen för dig?
– Den är en bekräftelse på det man gjort under alla år.