Efter en motion från Miljöpartiet beslutade Piteås kommunfullmäktige i slutet av maj att ta fram riktlinjer för klippning av kommunens diken och vägrenar. Målet är att gynna den biologiska mångfalden.
– Vi tycker att kommunen klipper vissa diken alltför tidigt. De klipps när pollinatörerna behöver de som mest, säger Mats Dahlberg, gruppledare i Miljöpartiet Piteå.
Han hänvisar till Naturskyddsföreningen, som rekommenderar att man ska vänta med att klippa gräset tills att blommor blommat klart och fröat av sig. På så sätt finns det mer mat till bland annat bin och humlor.
– Pollinatörerna är viktiga för alla, även oss människor, och de har haft några svåra år. Därför tycker jag det är onödigt att klippa dikena slentrianmässigt. Det är bra om de får maten så de kan jobba färdigt, säger han.
Samhällsbyggnadsnämnden och kultur- och fritidsnämnden i Piteå kommun ska nu ta fram riktlinjer för slåtter och klippning av dikesrenar, vägkanter och ängsytor.
– Vi ska ser över vilka områden som är lämpliga för att spara gräset på, säger Jan Karlsson, enhetschef gatuavdelningen Piteå kommun.
Ett sätt att främja den biologiska mångfalden är att klippa gräset längs med vägarna senare på sommarsäsongen.
– Det positiva med att vänta är att vi inte klipper ned där det finns blommor för att ge utrymme för pollinatörerna och de små djuren.
Men att undvika gräsklippning på vissa områden kan medföra risker.
– Djuren kommer lättare nära vägen, harar till exempel. Gräset får inte heller växa för högt vid korsningar så det blir ett uppsiktsproblem. Dikena ska också kunna ta hand om vattnet, och får inte växa igen.
Jan Karlsson förklarar att detta beslut är som ett första utkast, där experter på parkavdelningen ska identifiera områden som kan vänta med klippningen i början av sommaren.
– Det vi kommer titta på är att spara gräset där vi kan. Med hjälp av experterna kan vi identifiera vissa områden med stor biologisk mångfald, samt titta på övriga områden om vi kan spara gräset utan negativ påverkan.
Det är ännu inte beslutat längs vilka vägar detta kommer gälla, men det ska ske innan sommarsäsongen drar igång – om någon vecka.
– Det kanske inte blir perfekt, men vi kommer utvärdera för att kunna utveckla arbetet och hitta fler platser som är lämpliga att spara gräset på, säger Karlsson.
Mats Dahlberg tycker att motionen har blivit väl bemött, och att det nu återstår att se vad som komma skall.
– Vi får se vad skillnaden bli. Folk kommer väl blir upprörda om de klipper tidigare. Jag hoppas på en blomstrande kommun med blommande diken framåt sensommaren, säger han.