Piteåelever tränar för dans på Operan

DANSPROJEKT. 16 elever i årskurs 3 och 4 på Backeskolan i Piteå ligger just nu i hårdträning under ledning av en fransk koreograf. På tio dagar ska de lära sig en ny dansföreställning. Och nästa fredag ska de framföra den på Kungliga Operan i Stockholm.

Piteå2007-09-26 00:00
I vanliga fall har eleverna på Backeskolan dans en gång i veckan. Nu tränar de 2,5 timme varje dag, och så kommer det att vara varje dag fram till nästa torsdag, då de åker till Stockholm för att medverka i Sveriges första Dans i skolan-biennal, "Barnen, dansen och yttrandefriheten".

- I biennalen lyfts olika perspektiv på dans i skolan upp. Dans är ju så mycket mer än bara fysisk aktivitet. I dansen får eleverna gestalta och ge form åt inre bilder, tankar och känslor både som individ och i grupp, säger biennalens initiativtagare Cecilia Björklund Dahlgren, riksdanskonsulent på Statens kulturråd och ansvarig för det nationella programmet Dans i skolan.

Inviger biennalen

Vid biennalen medverkar professionella danskonstnärer från Frankrike, Litauen och Sverige. På plats finns även beslutsfattare, skolledare, lärare, danslärare, dansare och koreografer för att delta i workshops och seminarier. Ett antal skolklasser har också bjudits in för att dansa.

Först ut av dessa skolklasser är eleverna på Backeskolan, som ska dansa redan vid biennalens invigning på Kungliga Operan den 5 oktober.

- Backeskolans elever är den enda klassen som arbetar tio dagar med en fransk gästkoreograf, det är därför vi lyfter fram dem i början. De andra klasserna arbetar enligt den svenska traditionen med danslärare, säger Cecilia Björklund Dahlgren.

Fransk tradition

I Frankrike finns en tradition med dans i skolan där professionella koreografer skapar dans tillsammans med eleverna.

- Där arbetar koreograferna med de konstnärliga processerna, med hur man skapar koreografi och dans. Det är ungefär som om skolan hade en egen kompositör, säger Cecilia Björklund Dahlgren.

För att illustrera hur den franska modellen fungerar behövdes en demonstrationsklass och förfrågan gick till Backeskolan, som tackade ja.

Två koreografer

I måndags inledde den franske koreografen Vincent Druguet arbetet med eleverna i årskurs 3 och 4, och han kommer att jobba med dem fram till lördag, då en annan fransk gästkoreograf, Bruno Danjoux, tar över.

Lektionerna pågår i Backeskolans gymnastiksal 2,5 timme varje dag. Och det är en samling koncentrerade elever, tolv flickor och fyra pojkar i åldrarna 9-10 år, som lyssnar på vad koreografen har att säga, och följer hans instruktioner.

- Det går ganska bra. Det roligaste hittills har varit att stå på händer, säger Mikael Wallin.

Kroppsspråk

Instruktionerna går fram trots att Vincent Druguet förmedlar dem på engelska.

- Vi har en person som är med och översätter om barnen inte förstår. Men i dansspråket behöver man inte så många ord, mycket går att uttrycka med kroppen, säger klassläraren Eva-Maria Johansson.

Utöver biennalinvigningen den 5 oktober kommer Backeskolans elever också att delta i två workshops på lördagen, samt söndagens avslutande dansföreställning "Barnen, dansen och yttrandefriheten" på Svenska Balettskolans scen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om