Brottstyngd Piteåbo lurade äldre – häktas för grovt bedrägeri

En Piteåbo i 25-årsåldern och en kvinna från Luleå i 20-årsåldern är häktade misstänkta för grovt bedrägeri. 
De har lurat äldre personer i Piteå att samla ihop sina värdesaker som sedan hämtats upp av bedragarna.
– Vi anser att de agerat tillsammans och i samförstånd, säger åklagaren Otto Neppelberg.

Piteåbon sitter frihetsberövad i Stockholm och häktades av Luleå tingsrätt via länk. (Arkivbild)

Piteåbon sitter frihetsberövad i Stockholm och häktades av Luleå tingsrätt via länk. (Arkivbild)

Foto: Peter Johansson

Piteå2025-05-26 17:30

Nyheten i korthet

  • En man från Piteå och en kvinna från Luleå misstänks för grova bedrägerier mot äldre personer i Piteå. De lurade offren att samla ihop sina värdesaker som sedan hämtades upp av bedragarna.
  • Bedrägerierna skedde genom att offren blev uppringda av en person som påstod sig arbeta för ett företag och berättade att någon försökt handla i offrets namn. Offren ombeddes sedan att packa ihop sina värdesaker för att hålla dem säkra.
  • Polisen grep paret i Stockholm och åklagaren Otto Neppelberg begärde dem häktade för två fall av grovt bedrägeri. Han beskriver brotten som "åldringsbedrägerier som skett med viss systematik".

PT har berättat om ett av bedrägerierna tidigare.

En äldre kvinna i Piteå blev uppringd av en person som uppgav sig att arbeta för ett företag. Personen berättade att någon försökt handla föremål till ett stort värde i kvinnans namn.

Kvinnan har i samband med detta även kopplats till en påstådd säkerhetsavdelning som sagt att händelsen polisanmälts. 

Hon har därefter blivit ombedd att packa ihop sina värdesaker för att få hjälp att hålla dessa i säkerhet. Värdesakerna hämtades upp av en av bedragarna och är nu borta.

Tidigare samma dag inträffade ett annat bedrägeri i Piteå med liknande tillvägagångssätt. Även detta var riktat mot en äldre person.

Polisens misstankar riktades mot paret och det greps i Stockholm. Åklagaren Otto Neppelberg begärde både mannen från Piteå och kvinnan från Luleå häktade för två fall av grovt bedrägeri.

Häktningsförhandlingarna skedde via länk och åklagaren är förtegen eftersom förundersökningssekretess råder.

Åklagaren Otto Neppelberg häktade Piteåbon i 25-årsåldern misstänkt för grovt bedrägeri mot äldre personer i Piteå. (Arkivbild)
Åklagaren Otto Neppelberg häktade Piteåbon i 25-årsåldern misstänkt för grovt bedrägeri mot äldre personer i Piteå. (Arkivbild)

– Det är åldringsbedrägerier som skett med viss systematik. Jag vill inte gå in exakt på tillvägagångssättet, men det är ett ganska klassiskt förfarande. Först ett telefonsamtal och sedan ett fysiskt uppsökande i hemmet, säger Neppelberg.

Om Piteåbon varit drivande i bedrägerierna är oklart.

– Jag vet inte exakt hans inblandning i planering och liknande. Det vågar jag inte uttala mig om. Men vi anser att de agerat tillsammans och i samförstånd, säger åklagaren.

Otto Neppelberg vill inte gå in på om man hittat gods från bedrägerierna hos de två misstänkta. Klart är att åklagarmyndigheten betraktar brotten som grova.

– Det är på grund av att det är riktat mot åldringar och på grund av att vi ser en viss systematik i det, säger åklagaren.

Mannen och kvinnan greps i Stockholm. De anhölls i sin frånvaro två dagar efter bedrägerierna och frihetsberövades ytterligare en dag senare. 

– Eftersom de har olika uppgifter om varför de åkte till Stockholm så vill jag inte prata om det i tidningen. Det är någonting jag vill höra dem om utan att de får möjlighet att påverka varandra, säger Otto Neppelberg.

Häktningsförhandlingarna skedde via länk bakom stängda dörrar. (Arkivbild)
Häktningsförhandlingarna skedde via länk bakom stängda dörrar. (Arkivbild)

Piteåbon och kvinnan häktades av Luleå tingsrätt i förhandlingar som skedde via länk. Mannen har trots sin ringa ålder en brokig bakgrund med misshandel, knivinnehav, hot mot tjänsteman och övergrepp i rättssak i bagaget.

I en personutredning som gjordes för cirka ett år sedan bedömdes Piteåbon ha medel risk för återfall i generell kriminalitet. Av utredningen framkommer även en psykisk ohälsa. 

Han har varit dömd till en skyddstillsyn och en skyddstillsyn med samhällstjänst 120 timmar. Det finns tio registrerade avvikelser från planen som består av att Piteåbon har misskött sin föreskrift, uteblivit från arbetspass på samhällstjänsten och haft bristande kontakt.

Mannen uppger att han inte delar den risk- och behovsbedömning som gjorts. Han förnekar att han gjort sig skyldig till grova bedrägerier. 

Efter de bedragna äldre personerna i Piteå vill polisen återigen uppmärksamma alla om denna typ av brott, så kallade fysiska telefonbedrägerier. 

"Om du eller någon anhörig blir uppringd av en okänd person och senare ombedd att lämna ifrån dig värdeföremål, ring polisen och anmäl händelsen", skriver polisen på sin hemsida. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!