Enligt åklagare Åsa Valters stämningsansökan har mannen genomfört samlag, samt annan sexuell handling jämförbar med samlag, med kvinnan mot hennes vilja. Hon anser att kvinnan på grund av psykisk störning befann sig i en särskilt utsatt position.
Åklagaren skriver att övergreppen pågick under ett och ett halvt års tid på olika platser i Piteå. Piteåbon erkänner att han genomfört sexuell handling, men han förnekar brott.
– Han har ju vidgått att de haft en sexuell relation. Det blir en fråga för rätten att ta ställning till om han utnyttjat hennes psykiska funktionshinder, säger Åsa Valter.
Åklagarens bevisning består av förhör med fem personer. De ska vittna i rätten om vad den utsatta kvinnan berättat om de misstänkta våldtäkterna och om hennes psykiska störning och mående.
– De ska höras om olika aspekter. Om själva kvinnan och om vad hon uppgett om händelserna. Det är inget av vittnena som jag åberopat som varit närvarande vid någon händelse, säger Valter, som inte vill gå in på vilken psykisk åkomma kvinnan lider av.
I första hand yrkar Åsa Valter att Piteåbon i 30-åråldern ska dömas för våldtäkt. Det finns också ett ansvarsyrkande i andra hand om oaktsam våldtäkt.
Oaktsam våldtäkt innebär att man kan dömas för våldtäkt om man varit grovt oaktsam i frågan om den andra deltar frivilligt eller inte. Åtalspunkten ger normalt ett lägre straff än våldtäkt.
– Det handlar om uppsåtsfrågan – om han har haft uppsåt eller varit oaktsam kan man förenklat uttrycka det, säger Valter.
Målsägandebiträdet Linnea Lindkvist, Kaidings advokatbyrå, är mycket förtegen.
– Det är för känsligt att kommentera med tanke på vilken typ av brottslighet det gäller, säger hon.
Lindkvist har träffat den utsatta kvinnan.
Hur mår hon?
– Hon mår som alla mår som blivit utsatt för den typen av brott – inte bra såklart, säger Linnea Lindkvist.
Den åtalade Piteåbon försvaras av advokat Lars Grönberg och även han är förtegen om händelserna bakom åtalet.
– Jag har träffat honom och han förnekar brott. Det är allt jag kan säga, kommenterar Grönberg.
Två dagar är avsatta för rättegången som börjar den 7 december i Piteå tingssal. Det är troligt att förhandlingarna sker bakom lyckta dörrar, det brukar vara så när det gäller sexualbrottsrättegångar.