- Eftersom medlarna inte tar några nya initiativ och vår motpart Tidningsutgivarna inte har hörsammat vår invit till förhandlingar i början av sommaren, måste vi vidta åtgärder för att få ett nytt avtal till stånd, säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthen.
Det gamla kollektivavtalet löpte ut den 31 mars. Förhandlingarna mellan Journalistförbundet och Tidningsutgivarna har sedan slutet av mars skett med hjälp av medlare. Av de tre huvudfrågor som Journalistförbundet driver - högre lön för de sämst betalda medlemmarna, säkrare anställningsförhållanden och bättre skydd för upphovsrätten - är det i frågan om upphovsrätten som parterna står längst ifrån varandra.
Om varslet träder i kraft nästa fredag innebär det att Piteå-Tidningens reportrar, fotografer och redigerare inte får arbeta mer än åtta timmar per dygn, och inte mer än 40 timmar per vecka. Inga förändringar av arbetsschemat får heller göras.
Utan avtal
- Det är tråkigt att Journalistförbundet måste ta till med hårdhandskarna för att komma överens med Tidningsutgivarna. Men det verkar vara det enda som återstår. Vi har varit utan avtal väldigt länge, säger Sanna Eriksson, ordförande för Piteå-Tidningens journalistklubb.Det som i första hand kan påverkas av arbetstidsblockaden är rapporteringen av sena nyhetshändelser samt helgbevakningen av sport, nöje och kultur.
Piteå-Tidningens tidningschef Matti Lilja tror dock inte att tidningens innehåll kommer att påverkas i någon större utsträckning om varslet träder i kraft.
- Vi har inga stora övertidsuttag, så det behöver inte bli något stort problem. Men vid enstaka nyhetshändelser, där medarbetaren inte hinner bli klar och det inte finns någon annan som kan ta över, blir nyheten försenad en dag och det tycker vi naturligtvis är tråkigt, säger han.