Piteå ska bli bättre för handikappade

UTEMILJÖ. Fler handikapparkeringar, inga skyltar eller möbler vid husfasader samt bättre underhåll av trottoarer och gångbanor. Det är några av de åtgärder som ska göra Piteå mer framkomligt för funktionshindrade. Förslagen finns i den tillgänglighetsplan som Piteå kommun nu tagit fram.

Piteå2006-09-14 00:00
Från år 2010 är det lag på att offentliga miljöer och allmänna transportmedel ska vara handikappanpassade. I Piteås fall börjar det brinna i knutarna. Kommunen har i flera år lovat att ta fram en tillgänglighetsplan för att inventera problemen och ta fram förslag till åtgärder, men det var först i våras som miljö- och byggkontoret fick pengar för att inleda processen.

- Vi gör det här i två delar och börjar med utomhusmiljön, säger Björn Berglund, ordförande i miljö- och byggnämnden.

Konsultföretaget Sweco VBB har under sommaren granskat tillgängligheten i de centrala delarna av Piteå, och redovisar resultatet i en rapport tillsammans med förslag till hur utemiljön kan förbättras.

I rapporten konstateras att det redan gjorts en hel del för att förbättra tillgängligheten för funktionshindrade i Piteå kommun.

Gångpassage

Den upphöjda passagen över Uddmansgatan vid Hamnplan är ett exempel som visar att de oskyddade trafikanterna är prioriterade. Gångpassagen över Nygatan vid Stadshotellet är också ett föredöme, med pollare och vinkelrät kant som underlättar för synskadade att ta ut riktningen över gatan.

Gång- och cykelbanan längs Kyrkbrogatan vid Tingshuset är ett föredömligt exempel med tydlig separering mellan fotgängare och cyklister.

Det finns också många bänkar att vila på i innerstan, även om det borde finnas fler längs gångvägarna samt på gågatan mellan Rådhustorget till Badhusparken. De flesta bänkarna har både ryggstöd och armstöd, vilket lovordas.

Men mycket återstår också att göra, konstateras det i rapporten.

Fler handikapparkeringar behövs, och de som finns bör göras bredare.

En del trottoarer, bland annat vid busshållplatsen Knuten på Sundsgatan, har mycket ojämn beläggning.

På gång- och cykelbanorna behövs separering mellan fotgängare och cyklister, antingen med smågatsten eller vitmålade vägmarkeringslinjer.

Det saknas markeringar på trottoarerna som uppmärksammar fotgängare om utfarter från fastigheter och parkeringar.

Träd på rad längs gång- och cykelbanor utgör hinder för synskadade när det inte finns något tydligt ledstråk att följa.

Höga kanter runt brunnslock utgör snubbelrisk.

Skyltar, blomkrukor, möbler, cykelställ och andra föremål bör inte placeras utmed fasaden.

Papperskorgar bör inte vara monterade på stolpar eller husväggar, utan stå på marken så att synskadade kan känna dem med käpp.

Där gatorna lutar kraftigt rekommenderas ledstänger samt vilplan med bänkar.

Trottoarer och gångbanor som lutar ner mot körbanan bör åtgärdas snarast.

Än så länge är dock tillgänglighetsplanen bara ett arbetsdokument, påpekar Björn Berglund.

- Det är kommunfullmäktige som i slutändan tar beslutet om den ska fastställas, vilket förhoppningsvis sker innan nyår.

- Därefter blir den ett vägledande och rådgivande dokument så att alla ansvariga vet hur de ska bygga för att göra gaturummet tillgängligt för alla funktionshindrade.

Tillgänglighetsplanen kommer att gälla för hela kommunen, alltså även byarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om