Piteå näst bästa skolkommun

Piteå halkar ned från första till andra plats i Lärarförbundets undersökning kring hur landets kommuner satsar på skolan. De skolnedläggningar BUN beslutat om i Lillpite, Hemmingsmark och Altersbruk ingår inte i undersökningen.

Roligt för Piteå men kommunen förtjänar inte utmärkelsen, anser frv Elisabeth Berg (M), Ann-Louise Hagström (MP), Mayvor Sjölund (C), Åke Forslund, (FP) och Helén Lindbäck (KD)

Roligt för Piteå men kommunen förtjänar inte utmärkelsen, anser frv Elisabeth Berg (M), Ann-Louise Hagström (MP), Mayvor Sjölund (C), Åke Forslund, (FP) och Helén Lindbäck (KD)

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2014-09-02 10:44

Piteå har enligt Lärarförbundets statistik haft en något svajig resa vad gäller satsningar på skolan. 2011 kom kommunen på tredje plats, året efter halkade Piteå ned till 13 plats för att toppa listan 2013. Nu hamnar Piteå på andra plats.

– Det är väl roligt för Piteå men kommunen förtjänar det inte, är Åke Forslund (FP) kommentar till utmärkelsen och han får medhåll av politikerna Majvor Sjölund (C), Helén Lindbäck (KD), Elisabeth Berg (M) och Ann-Louise Hagström, (MP).

Ändra inte

De deltog vid ett frukostmöte på Lärarförbundets kansli på tisdagmorgonen och de är fortsatt inte nådiga i sin kritik över beslutet att lägga ned de tre byaskolorna.

– Det är roligt att Piteå kommer högt upp på listan, men varför då ändra på ett vinnande koncept?, säger Majvor Sjölund.

– Nedläggningarna motiveras med att det saknas behöriga lärare, men Lärarförbundets undersökning visar ju att Piteå är bra på det, märkligt säger Åke Forslund, som tillägger:

– Jag skulle tro att föräldrarna i Lillpite, Hemmingsmark och Altersbruk betraktar den där utmärkelsen med viss ironi!

Sofia Liberg är ordförande för Lärarbundet Piteå med 1000 medlemmar.

Sämre löner

– Politiska beslut som skolnedläggningar ingår inte i undersökningen. Vi tittar på andra kriterier som lärartäthet och hur många behöriga lärare som finns och där ligger Piteå bra till. Däremot är det sämre med lönefrågan, där hamnar Piteå på plats 187 och när det gäller sjukskrivningar har kommunen tappat 50 placeringar jämfört med 2013. Där handlar det bland annat om att lärarna fått allt mer administrativa uppgifter som tynger jobbet och det är något vi måste titta på, säger Sofia Liberg.

200 saknas

Till bilden av skolsituationen i Piteå hör också att Piteå hamnar på fjärde plats i riket vad gäller hur många ungdomar som får behörighet att söka till högskola, men Piteå ligger långt ned i rankingen vad gäller hur många som verkligen går vidare till universitet. Där hamnar Piteå på plats 148.

Stefan Eriksson vid Lärarförbundet pekar på att nu måste Piteå ta tag i både löne - och rekryteringsfrågan. I år saknas språklärare, slöjdlärare, och fortsätter trenden kommer Piteå att sakna 200 behöriga lärare år 2020.

Kommunalrådet Helena Stenberg (S) är nöjd över Lärarförbundets ranking.

– Det är glädjande att vi toppar även i år. Vi har arbetat i flera år för att behålla tätpositionen och vi vill hålla ställningarna, säger kommunalrådet.

Tror du att nedläggningen av de tre byskolorna kommer att påverka negativt?

– Vår ambition är att säkerställa kvalitén och när vi slår ihop enheter kan vi bibehålla kvalitén, erbjuda bra tjänster för lärarna och ge eleverna större trygghet, säger Helena Stenberg.

Tommy Norin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om