Under fredagsmorgonen genomfördes ett frukostmöte i Vardagsrummet i Bryggeriet i Piteå där kommunchef Mats Berg orienterade en grupp företagare om vad som är på gång i Piteå just nu. Och vad som krävs för att kommunen ska utvecklas och växa till 43000 invånare. Berg hade en lång lista i sitt scenario, men ser framförallt två stora utmaningar. Den ena handlar om behov av mer elkraft (se särskild artikel). Den andra handlar om Norrbotniabanan som legat i malpåse under de åtta år den borgerliga regeringen haft makten. Nu aktualiseras banan på två sätt. Samtidigt som Piteå kommun vill ha banan, finns en irritation över att den korridor Trafikverket placerat genom Piteå hämmar utvecklingen, vilket PT ett flertal tillfällen skrivit om. Exempelvis kan inte Hellströms bygg i Öjebyn expandera på intilliggande mark.
Det vill Mats Berg ändra på.
Modigare kommun
– Vi måste som kommun våga vara modigare. Banan är viktig men vi kan inte utesluta att utveckla annat på grund av korridoren. Skellefteå har samma problem. Vi har förhandlat med Trafikverket om detta och fått besked att de ändrar ingenting förrän det finns en järnvägsplan. I det läget måste Piteå kommun våga ge byggnadslov även inom korridoren, säger Mats Berg.
– Vi måste göra ett vägval och det beslutet måste komma under 2015. Vi vet att vi får ta ansvaret sedan om byggnader skulle komma i vägen för banan, men det får vi ta, säger Mats Berg, som menar att den nuvarande situationen är ohållbar.
Ny ansökan
Det andra handlar om att Norrbotniabanan AB nu skickar brev till regeringen om att den ska ställa sig bakom en ansökan om EU-medel till projektet. Det är fjärde försöket. Tidigare sade den M-styrda regeringen nej med benäget tillstånd av partier som centern och kd som vill bygga Norrbotniabanan.
Nu sätter projektledare Elisabeth Sinclair vid Norrbotniabanegruppen sitt hopp till att S som gjort banbygget till ett vallöfte, ska säga ja till den ansökan som ska ligga hos Trafikverket senast på måndag.
– Sker det kan vi gå vidare och ta fram en järnvägsplan för sträckan Umeå- Skellefteå. Då kan bygget komma igång inom fem år, säger hon.
Tidigare finns en järnvägsutredning som omfattar hela sträckan Umeå- Luleå, men på grund av att järnvägen spårat ur och legat i långbänk sedan 2004 är nu bedömningen att den kan vara på plats först 2030.