Piteå kommun satsar på jämställdhet

Visst är Sverige världens mest jämställda land?! Ja, vi svenskar vill gärna inbilla oss det och fram till förra året var vi verkligen etta i världen på detta område. Men vi har halkat ned till en tredjeplats.

Processledaren Lena Sturk och experten Gertrud Åström (längst till höger) diskuterar upplägget av utbildningssatsningens första dag. I mitten lyssnar Karin Ceder från Böle förskola, en av många projektledare ute i verksamheterna.

Processledaren Lena Sturk och experten Gertrud Åström (längst till höger) diskuterar upplägget av utbildningssatsningens första dag. I mitten lyssnar Karin Ceder från Böle förskola, en av många projektledare ute i verksamheterna.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2009-09-01 06:00
Det berättade jämställdhets-experten Gertrud Åström när Piteå kommun drog igång sitt projekt Hållbar jämställdhet på måndagen. Åström är anlitad av kommunen som konsult och kommer att hålla i flera utbildningsdagar inom ramen för projektet, som man har fått 1,6 miljoner kronor av Sveriges Kommuner och Landsting för att genomföra.
Det görs faktiskt årliga mätningar av hur pass jämställda olika länder i världen är. Vid den senaste mätningen, som görs av World Economic Forum ("The Gender Gap Index"), fick Sverige ett indextal på 0,8139. Indextalet 1,0 står för att ett land är helt jämställt, det vill säga att kvinnor och män har samma inflytande, men det har inget land uppnått ännu.
Norge etta
På första plats kom Norge och näst bäst på jämställdhet visade sig Finland vara medan Sverige alltså placerade sig på bronsplats. Även Island och Danmark hittar man högt uppe på listan över världens mest jämställda stater.
Rika länder som USA och Japan återfinns på plats nummer 31 respektive 91.
- Hur kommer det sig då att de nordiska länderna ligger så högt? Jag tror svaret är att vi har haft den starkaste viljan att ha det jämställt och försökt att göra något åt det, menade den i Bodträsk utanför Kalix födda jämställdhetskämpen Gertrud Åström, som har arbetat med jämställdhetsfrågor i 30 år.
Fyra mätpunkter ligger till grund för den internationella jämställdhetsundersökningen: makt och inflytande, ekonomi, utbildning, hälsa. Sveriges bästa gren är makt och inflytande (politik); det sämsta utfallet har vi inom hälsa och medicin.
Genusglasögon
Kvinnor upplever sig som sämre behandlade jämfört med män inom alla hälsoområden.
- Å andra sidan verkar en del män inte uppleva ohälsa förrän i dödsögonblicket, skämtade Gertrud Åström.
Att Sverige inte har 1,0 inom utbildning hänger samman med att vi har förhållandevis många
illitterata invandrare, varav flertalet kvinnor. De kanske har högsta närvaro vid SFI, men tillgodogör sig inte undervisningen.
Gertrud Åström påpekade att de anställda i Piteå kommun kommer att vara stigfinnare som nu ger sig ut på mark där ingen varit tidigare. En fördel är att man har ganska gott om tid att undersöka, reflektera och hitta en Pitemodell för jämställdhetsintegrering.
- I Piteå ska vi ha genusglasögonen på oss varje dag och det gäller all vår verksamhet, säger kommunalrådet Helena Stenberg.
FAKTA Hållbar jämställdhet
√ Piteå kommun är en av 24 kommuner, landsting, regioner med mera som i senaste ansökningsomgången fick pengar för att utveckla jämställdheten i sina verksamheter. Hittills har Sveriges Kommuner och Landsting fördelat drygt 80 miljoner av de 120 miljoner kronor som regeringen satsat för att stödja jämställdhetsintegrering i kommuner och landsting. För närvarande har 64 kommuner etcetera beviljats pengar.
√ Piteå kommun har fått 1,6 miljoner kronor till utveckling av styr- och ledningssystem samt till utbildningsinsatser. Utvecklingsarbetet består av två delar: dels en grundutbildning för alla politiker, chefer och tjänstemän med nyckelfunktioner, dels 19 olika pilotverksamheter inom fyra förvaltningar (kultur och fritid, NAV, BUN och socialnämnden).
√ Program för Hållbar jämställdhet pågår till och med 2010 och ska leda till konkreta och varaktiga förändringar i kommunernas och landstingens verksamheter. Servicen ska vara likvärdig, oavsett vilket kön medborgaren har.
√ Det största bidraget i den senaste omgången, 4,3 miljoner kronor, gick till Norrbottens läns landsting. Pengarna ska användas till kvalitetsutveckling av styrdokument, jämställdhetsutbildningar och utveckling av jämställda standardvårdplaner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om