På torsdagskvällen bjöd Piteå museum in till en föreläsning med Lennart Rohdin, sakkunnig i minoritetsfrågor. På regeringens uppdrag har han utrett varför den minoritetslag som kom 2010 inte tillämpas i så många som 215 av landets 290 kommuner. Piteå kommun är en av dem.
Lagen anger att kommuner och landsting är tvungna att skydda och främja de nationella minoriteter som består av romer, judar, samer, sverigefinnar och tornedalingar utifrån tre kriterier.
– Kommunen ska informera om minoriteters rättigheter, det ska finnas riktlinjer i en kommun vad gäller mänskliga rättigheter och det ska hållas samråd med minoritetsgrupperna. Jag har letat uppgifter överallt men inte hittat något. Piteå kommun bryter mot minoritetslagen, säger Rohdin.
2017 antog Piteå kommun ett mångfaldsdokument.
– Jag har läst det men där finns inte ett ord om nationella minoriteter.
Mötet i museet var inte välbesökt. På plats fanns förutom PT och föredragshållaren, förre Pitholmsrektorn Sigurd Jonsson, museichefen Emeli Elfving och kulturminnesvårdaren Anna Elmén Berg. Piteåpolitiker var inbjudna men de valde att inte bidra till att stolsraderna fylldes.
Innan han tog upp utredningsuppdraget bjöd han på en historisk resa som visar hur Sverige i århundraden diskriminerat sina nationella minoriteter. Dit hör allt från tvångssteriliseringar av romer till att samer tvångsförflyttades söderut i fjällområdet. Samiska barn fick inte gå i ”svenska” skolor och det var förbjudet för barn att tala finska och samiska på rasterna och det finns sena exempel på det.
– År 2012 förbjöd en lärare i Lycksele två pojkar att tala samiska på rasten.
Under 30-talet bildade svenska staten det rasbiologiska institutet som kartlade minoriteter med hänvisning till att de som tillhör dessa folkgrupper måste vara efterblivna.
Lennart Rohdin pekar på att i dag har kommuner och landsting möjlighet att gå med i det som kallas för förvaltningsområden som ska garantera att minoriteterna ges möjlighet att använda sitt språk och utöva sin kultur. Det finns förvaltningsområden för finska, meänkieli och samiska och Piteå kommun fick ett medborgarförslag om att den borde ingå samiskt förvaltningsområde. Det sade kommunen nej till vilket museichefen är kritisk till.
Nu har Rohdin överlämnat utredningen till regeringen och nu väntas en proposition till riksdagen. Rohdin föreslår bland annat att innan ungdomar lämnar nian ska de ha kunskap om de nordiska minoritetsspråken och att bestämmelsen om minoritetsspråk ska föras in i skollagen.