Piteå kan få 40 nya lägenheter

Ett nytt hyreshus med cirka 40 lägenheter. Det kan bli verklighet i korsningen Mellangatan/Lillbrogatan i centrala Piteå. Det handlar om ett femvåningshus med allt från ettor till fyror. I dag väntas miljö- och byggnämnden ge ett positivt planbesked.

Piteå centrum kan få ytterligare ett sådant här hyreshus, fast spegelvänt. Detta i korsningen Lillbrogatan/Mellangatan.

Piteå centrum kan få ytterligare ett sådant här hyreshus, fast spegelvänt. Detta i korsningen Lillbrogatan/Mellangatan.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2014-11-12 05:00

Det är på två tomter i korsningen Lillbrogatan/Mellangatan som fastighetsägaren Tomas Viksten vill satsa på det nya flerbostadshuset – detta nästan identiskt som det som fastighetsbolaget Rawi redan i dag äger på Nygatan 34 – fast spegelvänt.

Parkeringen är tänkt att ligga under en upphöjd gård, också liknande det vid hyreshuset på Nygatan 34.

– Det är jag, Tomas Viksten Fastigheter AB, som ska bygga det, men allt går under Rawi, säger Tomas Viksten.

Han ser ett behov av fler bostäder i centrala Piteå.

– Det behövs också för att Piteå ska kunna växa.

Riva och bygga nytt

Entrén till hyreshuset är tänkt att ske efter Lillbrogatan. En av tomterna är i dag en rivningstomt som redan ägs av Rawi, på den andra tomten står ett mindre flerbostadshus på två våningar med en inredd vind som ägs av BD Bygg.

– Tanken är att lösa in den, klappa ner huset och fortsätta att bygga något större istället, säger Tomas Viksten.

Det aktuella området omfattas i dag inte av någon detaljplan utan ingår i 1876 års stadsplan för Piteå stad, men avsikten är att en ny detaljplan ska möjliggöra förutsättningar för bostadsändamål.

Tjänstemännen på Fysisk planering, Samhällsbyggnad, är positiva och bedömer att det handlar om attraktiva lägenheter i centrala stan.

I dag tar miljö- och byggnämnden upp ärendet på sitt sammanträde och förslaget från arbetsutskottet är att en planläggning av området kan inledas.

Kan inte överklagas

Ett planbesked är ett kommunalt beslut som inte är bindande och inte kan överklagas. Beslutet ska inte heller uppfattas som ett slutgiltigt ställningstagande från kommunens sid utan betyder att kommunen ställer sig positiv till en möjlig planläggning, det är dock ingen garanti för att en detaljplan slutligen kommer att antas.

För att påbörja planläggningsarbetet krävs det ett separat beslut av miljö- och byggnämnden, beslut om en eventuell detaljplan är längre bort.

Vad har ni för tidsplan med det här projektet?

– Målet är att komma igång med bygget nästa höst eller vinter, säger Tomas Viksten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om