Piteå har problem med hepatit C

Spridningen av hepatit C bland unga missbrukare fortsätter i Norrbotten. Särskilt Piteå sticker ut.– Piteå har sedan flera år ett problem, säger smittskyddsläkaren Anders Österlund.

Smittskyddsläkare Anders Österlund.

Smittskyddsläkare Anders Österlund.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2015-01-23 18:09

Det förtjänar att påpekas att antalet nyupptäckta fall i länet minskade relativt kraftigt 2014 jämfört de fem föregående åren. Anders Österlund anser trots detta att trenden är negativ bland unga.

– Före 2009 var det bara ett fåtal under 25 år, men sedan tog det fart och i Piteå har vi väldigt många unga som smittats med hepatit C de senaste åren. I fjol hade vi tolv nya smittade som är under 25 år i länet, men hur många av dem som var från Piteå vet jag inte.

Många unga

Anders Österlund tror att mörkertalet är stort, men säger att det är svårt att uppskatta hur stort det är.

– Det är inte alla som får symptom och det krävs en test för att upptäcka sjukdomen.

De flesta som drabbas har missbrukat narkotika intranvenöst och det är när flera personer använder samma spruta som smittan förs vidare och vill det sig illa blir det en smärre epidemi, som det blev i Piteå för några år sedan.

– Ja, och min bedömning är att den inte har bedarrat än.

Rena sprutor

Anders Österlund har tidigare ställt sig positiv till sprutbyte i landstingets regi så att missbrukarna får tillgång till rena sprutor i syfte att minska risken för spridning av hepatit C och HIV.

I vissa delar av landet fungerar det så, men frågan är kontroversiell och i Norrbotten har landstingspolitikerna inte lyssnat på smittskyddsläkaren Anders Österlund. Så sent som i augusti 2014 sa dåvarande landstingsrådet Kent Ögren (S) att det inte var aktuellt att införa ett sprutbytesprogram.

Idag finns det närmare 800 personer som är smittade av hepatit C i länet och många av dem är som sagt unga.

Dyra läkemedel

De tidigare läkemedel, där bland annat interferon användes, var inte särskilt effektiva (få blev botade, trots långa behandlingar) och gav mycket svåra biverkningar.

Idag är situationen annorlunda. Nya anitvirala läkemedel har visat sig vara effektiva, men problemet är att de är oerhört dyra. Av den anledningen har de fyra nordligaste landstingen kommit överens om att bara behandla de som hunnit bli mycket sjuka.

En strategi som smittskyddsläkarna inte är särskilt positiva till.

Den som inte får behandling riskerar att få skrumplever eller levercancer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om