Piteå har lägsta soptaxan
Piteå kommun har länets lägsta soptaxa. Ett hushåll betalar 1 564 kronor per år för att få sina soptunnor tömda och det är mer än en tusenlapp billigare än i grannkommunen Luleå.
Det är billigt att kasta soporna och få dem bortkörda i Piteå - kommunen har nämligen länets lägsta soptaxa. I Luleå kostar det dryga tusenlappen mer att få tjänsten utförd.
Foto: Jens Ökvist
Även i Norrbotten varierar priserna beroende på vart i länet man bor. I Luleå betala invånarna mest - 2 663 kronor per år. Det är 1 099 kronor eller 41 procent mer än vad Piteborna behöver punga ut med.
- Det är kommunfullmäktige som bestämmer taxorna. Men vi försöker ha en effektiv organisation och inte föreslå prishöjningar för löne- och kostnadsökningar, säger Anna-Lena Pogulis, styrelseordförande i Piteå renhållning och vatten, Pireva.
Sänkt pris
I Piteå har soptaxorna till och med sänkts sedan förra året. Anledningen till detta är lägre skattekostnader för Beab, som tar hand om kommunens avfall, eftersom Bodenföretaget har byggt en ny förbränningspanna.
- Vi brukar höja taxorna när skatten ökar eller när våra entreprenörer höjer sina priser. I rimlighetens namn sänker vi därför priset när skattekostnaden blir mindre, säger Pogulis.
Prissänkningen är dock marginell - 66 kronor. Men faktum är att alla andra kommuner i Norrbotten har oförändrade eller höjda taxor jämfört med förra året.
I de 1 564 kronorna Piteborna betalar ingår kostnadsfri användning av avfallsanläggningen på Bredviksberget i Öjebyn.
- Det är både en rättighet och en skyldighet att åka dit med avfall man inte får stoppa i soptunnan. I Piteå är det bara tillåtet att kasta sorterade sopor tunnan, i vissa andra kommuner får man välja, säger Mikael Svanmo, tf vd och ekonomichef på Pireva.
"Köra i onödan"
Soptaxan på 1 564 kronor består av tre delar - grundavgiften 775 kronor, tömning gröna tunnan (190 liter) 376 kronor samt tömning bruna tunnan (140 liter) 413 kronor. Den gröna tunnan töms var fjärde vecka och den bruna normalt varannan vecka.
Nytt för i år är dock att man tömmer även den bruna tunnan var fjärde vecka under vinterhalvåret - det vill säga mellan V44 och V11.
- Nästan alla våra kunder fyller inte sina bruna kärl på två veckor. För att slipp köra i onödan har vi infört tömning var fjärde vecka i stället, säger Svanmo.
För de som har behov finns det dock undantag.
- Ett 30-tal hushåll har beviljats större bruna kärl - på 190 liter. De har fått dispens och har fyllt i en speciell ansökan. Men det är få av kommunens 11 000 villor som behöver det, säger Mikael Svanmo.
Luleå kommun 2663 Källsorterat
Kalix kommun 2623 Källsorterat
Arjeplogs kommun 2583 Blandat
Kiruna kommun 2566 Blandat
Haparanda kommun 2290 Blandat
Gällivare kommun 2179 Blandat
Jokkmokks kommun 2159 Blandat
Övertorneå kommun 2100 Källsorterat
Överkalix kommun 2044 Källsorterat
Arvidsjaurs kommun 1793 Blandat
Bodens kommun 1613 Källsorterat
Pajala kommun 1571 Blandat
Piteå kommun 1564 Källsorterat
Uppgifter för Älvsbyn saknas.
Källa: Villaägarnas riksförbund
Pireva
Den 1 januari 2008 gick Piteå kommuns vatten och avloppsverksamhet samman med renhållningen och bildade bolaget Piteå renhållning och vatten AB (Pireva).
Det nya bolaget sköter tjänster som berör kommunens alla invånare.
Pireva svarar för vattenförsörjning, insamling och återvinning av avfall, samt rening av avloppsvatten i Piteå.