Rysslands invasion av Ukraina har fått stora följder för flygtrafiken när många länder har stängt sitt luftrum för Ryssland och tvärtom. Även Ukrainas luftrum är av uppenbara skäl stängt. Hamnarna är dock öppna för ryska fartyg.
– Vi har höjt observationsgraden, sedan avvaktar vi och ser om vi behöver vidta några åtgärder. Mig veterligen så är det ingen hamn i Sverige som har vidtagit sådana åtgärder ännu. Det är inte så att man stoppar ryska fartyg för att komma in i hamnarna, men det är klart att vi måste vara observanta på vad som händer framöver, säger Ulrika Nilsson.
Energihamnen på Haraholmen är redan i dag klassat som ett säkerhetsskyddat objekt.
– Får vi en krissituation i Sverige så blir ju bränsleförsörjningen kritisk på olika sätt. Då kan man tänka sig att den är en samhällskritisk del av hamnverksamheten. Hamnens verksamhet styrs av ett antal säkerhetsregelverk. Ett heter ISPS och ett heter Lagen om hamnskydd och det hanterar liknande frågor om säkerhet, säger Ulrika Nilsson.
I dagsläget har man ingen direkt trafik till eller från Ryssland.
Har ni märkt några annorlunda flöden?
– Nej, det har vi inte. Det som ligger närmast är den import av massaved som vi har till Smurfit Kappas fabrik. Den tas i huvudsak från Baltikum. Det är det närmaste Ryssland vi ser i flödena.
Över en miljon ukrainare är på flykt och flyktingbåtar från Europa är ett möjligt scenario.
– Det finns färjehamnar i södra Sverige som förbereder sig för att ta emot flyktingsströmmar. Vi ligger ju lite längre norrut, men det är klart att vi måste analysera den här situationen noggrant och se vad det kan få för konsekvenser, säger Ulrika Nilsson.
Kan det komma flyktingbåtar till Piteå?
– Det är klart att det är möjligt, men det finns ganska många hamnar som ligger längre söderut som kanske blir aktuella i första hand. Vi är en del av Sveriges säkerhet och försvar i förlängningen, så det är klart att det kan komma sådana diskussioner. Men jag ser det inte riktigt framför mig i närtid.
Vissa energibolag slutar importera rysk olja och vissa skogsföretag lägger ner produktionsenheter i Ryssland vilket förändrar flöden och transporter, konstaterar Nilsson.
– Det är ingenting som påverkar oss i dag, men det är klart att transportsystemet i stort kommer att påverkas. Det är svårt att säga vad det kommer att leda till.