Med jämna mellanrum uppvaktas kommunala fastighetsbolaget Pitebo AB med krav om åtgärder.
Och nu väljer bolaget en gång för alla att fimpa den inflammerade problemhärden.
- Hälsovådan i rökning kan inte få företräde gentemot alla våra hyresgäster som anser sig drabbade av passiv rökning, menar bostadsföretagets vd Carl-
Johan Åhlund.
Även om rökande hyresgäster väljer att bruka nikotinet utomhus sprids rök via ventilationstrummor och öppna fönsterrutor in i grannlägenheter.
- Många astmatiker och allergiker mår dåligt. Minst ett par gånger varje månad får Störningsjouren påringningar om problemet, berättar Åhlund.
Ingenstans har dock ärendet lett till ett totalt rökstopp.
Hur tänker ni agera om inte förbudet efterlevs?
- Vi har diskuterat möjligheten om ett tillfälligt påslag på månadshyran, kanske med några hundra kronor, om det går att slå fast att hyresgäster brutit mot föreskriften, säger Carl-Johan Åhlund.
Kampen mot nikotinisterna drivs alltså vidare. Den första juni 2005 infördes rökförbud på alla serveringsställen i Sverige, som restauranger, kaféer, krogar, pubar.
Beslutet föregicks av omfattande för- och emot-diskussioner, men i dag har förbudet vuxit fast som en till synes väl accepterad förändring.
Likväl som rökning nu förbjuds är det sedan tidigare förbjudet att använda osande matgrillar ute på balkongerna.
- Vi har även diskuterat frågan om tobaksrökning inomhus i våra lägenheter. Än så länge är det tillåtet, under ordnade former, men ett förbud blir förmodligen nästa steg i kampen för ett rökfritt boende, säger Carl-Johan Åhlund.
Att vidga förbudet till att gälla utomhus på all tomtmark tillhörande bostadsföretaget har också diskuterats.
Efter en förväntad, redan aviserad avyttring av bostäder till HSB, kommer det kommunala fastighetsbeståndet till hösten att ligga på 3 900 hyreslägenheter, vilket motsvarar 45 procent av alla lägenheter i Piteå. Det är för dagen oklart om övriga hyresvärdar på orten hakar på beslutet om att förbjuda balkongrökning.