Piteå först med ny lag på byggen

Alla som jobbar på en byggarbetsplats ska registreras i syfte att motverka svartjobb. Vid årsskiftet börjar de nya reglerna gälla, men vid höghusbygget i Piteå är nyordningen redan införd.– Det här är den största förändringen som hänt inom byggindustrin på många år, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

Magnus Nyström, ombudsman på Byggnads i Piteå, välkomnar den nya lagen, men vill gå ännu längre för att få stopp på oseriösa företag och svartjobb.

Magnus Nyström, ombudsman på Byggnads i Piteå, välkomnar den nya lagen, men vill gå ännu längre för att få stopp på oseriösa företag och svartjobb.

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ2015-12-01 05:00

Den nya lagen börjar gälla 1 januari 2016. Lagen gäller för alla projekt som påbörjas efter årsskiftet, men också för pågående projekt som avslutas efter den 30 juni 2016.

Genom att införa elektroniska personalliggare hoppas Skatteverket försvåra för oseriösa företag inom byggbranschen, motverka svartjobb och främja en sundare konkurrens.

Piteå först

Först ut i landet som ett pilotprojekt är Pitebos höghusbygge i centrala Piteå. Det är NCC som är huvudentreprenör av det 16 våningar höga Strömsundshuset som ska stå klart sommaren 2017.

– Det är ett nytt moment att folk faktiskt måste anmäla sig på byggarbetsplatsen. Det gäller bara att få till en rutin så ska det nog fungera, säger NCC:s platschef Anders Ålund.

Projektet sysselsätter ett 15-tal NCC-arbetare samt flera underentreprenörer.

– Vi har givetvis koll på våra anställda, men nu blir det bättre kontroll på all personal på arbetsplatsen. Det kan säkert få effekt där det är problem med svartjobb och fusk, säger Ålund.

Välkomnar lagen

Mikael Lundqvist, produktionschef för NCC i Södra Norrbotten, välkomnar lagändringen.

– Det kan definitivt motverka de problem som finns och NCC vill vara med och verka för en bättre ordning, säger Lundqvist.

Även Byggnads i Norrbotten är positiv till den nya lagstiftningen.

– Vi har tryckt på för att få samma regler som i exempelvis restaurangbranschen. Det är ett bra komplement till huvudentreprenörsansvaret som infördes 1 januari 2015. Med elektronisk personalliggare blir det lättare för Byggnads att kolla att de tar det ansvaret, säger Magnus Nyström, ombudsman för Byggnads i Piteå.

Motverka svartjobb

Är det mycket svartjobb och fusk i branschen?

– Kanske inte här i Norrbotten, men i storstadsregionerna är nog problemen större, säger Magnus Nyström.

Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket, tror att införandet av elektronisk personalliggare försvårar för oseriösa företag och motverkar svartjobb.

– Men det är inte bara byggindustrin som påverkas, näringsidkare som låter bygga om sina lokaler kan också omfattas av det nya kravet, säger Conny Svensson.

Byggnads efterlyser en lagändring där Skatteverket kan kolla att det betalas skatt ner på individnivå?

– Det är nästa steg. Vi föreslår att den lagändringen ska börja gälla 2018. Kan vi kolla att skatt betalas månadsvis på individnivå så har vi kommit långt, säger Conny Svensson.

FAKTA Personalliggare

Den nya lagen börjar gälla 1 januari 2016. Lagen gäller för alla projekt som påbörjas efter årsskiftet, men också för pågående projekt som avslutas efter den 30 juni 2016.

En personalliggare är en förteckning över vilka som är verksamma på byggarbetsplatsen och när de har börjat och slutat varje arbetspass.

Syftet med personalliggare är att motverka svartarbete och främja en sundare konkurrens.

Sedan ett antal år tillbaka finns det krav på personalliggare för frisörer, restauranger och tvätterier.

När personalliggare införs inom byggbranschen kommer reglerna att omfatta cirka 550 000 anställda.

Det finns också förslag att införa personalliggare för bilverkstäder, partihandel med livsmedel och kropps- och skönhetsvård.

KÄLLA: Skatteverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om