På fredagen släppte hon tillsammans med Halldo Lundgren, fastighetsavdelningen, Robert Johansson, Pitebo, Anna Mård vid Piteå Science Park, Fredrik Marklund vid barn och utbildning, och Åsa Wikman, avdelningschef vid samhällsbyggnadsförvaltningen en lägesrapport som de menar visar att Piteå växt som en de ledande energikommunerna i Sverige. Målen sattes upp i den klimat och energiplan Piteå kommun antog 2010.
Minskade utsläpp
Till 2020 skulle de fossila utsläppen ha minskat med 50 procent jämfört med 1998, detta inom Piteå kommuns geografiska område. Resultat, målet nåddes redan 2013 och det gäller också kommunkoncernen som angav att om fem år ska utsläppen ha minskat med 90 procent. 2012 låg siffran på 32 procent och då täcktes nästan hela kommunkoncernens elbehov av förnybar el från massaindustrin, vindkraft, vattenkraft och Sandholmens gasmotor.
Helena Stenberg pekar på hur industrin lett utvecklingen och där SCA:s investering i ny mesaugn är viktig.
Mindre mängd olja
Piteå kommun redovisar också att 2013 var två procent av den totala energianvändningen fossil olja, trenden är att fossila bränslen fasas ut och ersätts alltmer av förnybar el.
Kommunala Pitebos fastighetschef Robert Johansson uppger hur de gjort lägenhetsbeståndet mer energisnålt. Bolaget har 3960 lägenheter. Genom att byta belysning, åtgärda ventilation, har Pitebo sänkt energiförbrukningen från 59 miljoner kilowattimmar 2008 till 48 miljoner kilowattimmar 2015. Det har lett till en total besparing av drygt 50 miljoner kronor.
– Vilket gör att minskade kostnader kommer med i hyresförhandlingarna, säger Robert Johansson, som pekar på fördelen med att kunna lägga pengar i underhåll i stället för hos energibolag.
Halldo Lundgren redovisar ungefär samma siffror för kommunens fastigheter. Effektiviseringar inom ventilation och isoleringar har sparat mer än 50 miljoner kronor i skattemedel.
Skolan sparade
Skolor och förskolor har också deltagit inom ramen för "hållbar utveckling", där 70 procent av Piteås 25 skolor sökte till det projekt som gått ut på att jobba med allt från matsvinn till sopsortering.
Åsa Wikman har varit koordinator för de arbetsgrupper som varit igång och hon redovisar ett resultat kopplat till data.
– Vi införde att alla kommundatorer inte skulle stå på utan stängas av klockan 18.00. Det har sparat pengar.
Kommunalrådet Helena Stenberg är nöjd över att så mycket av Piteå kommuns klimatmål nåtts, men hon är inte nöjd med transportsektorn. Fortfarande står transporter för en alltför stor del av utsläppen.
2014 var det tänkt att de skulle ha minskat med minst 30 procent (från 2008) men resultatet blev en ökning med 14 procent.
– Så där måste vi göra mer. Där handlar om allt från stolpar till elbilar, och mer energisnåla bilar, säger kommunalrådet.