Piteå bäst i länet på frisktandvård

Frisktandvård, tidigare kallad abonnemangstandvård, har blivit en succé i Piteå, där folktandvården var tidigt ute med att erbjuda alla åldersgrupper möjligheten att teckna frisktandvårdsavtal. Andelen patienter som tecknat avtal har passerat 25 procent.

Lars Viklund, verksamhetschef vid folktandvården i Piteå, och tandsköterskan Maria Berglund tycker att frisktandvården, tidigare kallad abonnemangstandvård, har haft en fantastisk utveckling. En fjärdedel av patienterna föredrar nu att teckna avtal.

Lars Viklund, verksamhetschef vid folktandvården i Piteå, och tandsköterskan Maria Berglund tycker att frisktandvården, tidigare kallad abonnemangstandvård, har haft en fantastisk utveckling. En fjärdedel av patienterna föredrar nu att teckna avtal.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2009-02-18 06:00
Bäst har man lyckats med 20-29-åringarna, i den åldersgruppen har över 50 procent tecknat avtal. Och det är kanske inte så förvånande, mer oväntat då att närmare 20 procent av dem i åldern 50-59 år har tecknat sig för frisktandvård. Det tror verksamhetschefen Lars Viklund är rätt unikt.
Man har en liten andel patienter som är över 70 och till och med 80 år.
Hög ambitionsnivå
Och ambitionsnivån är fortsatt hög.
- Målet för 2009 är att vi ska öka till 34 procent och på något eller några års sikt bör vi komma upp i 50 procent, säger Lars Viklund.
Målet för hela folktandvården i Norrbottens län är att nå upp till 20 procent och då har man en bra bit att gå i många kommuner. På andra plats efter Piteå, där andelen patienter med frisktandvårdsavtal var 25,6 procent vid årsskiftet, kommer Övertorneå med 11,8 procent och på tredje plats Luleå med 8,8 procent. På jumboplatsen finner vi Jokkmokk med blygsamma 3,3 procent.
Hälsoprojekt
- Vi ser frisktandvård som ett hälsoprojekt. Om vi har någon konkurrent så är det dålig tandhälsa, inte privattandläkarna, säger Lars Viklund och hoppas att de senare ser saken på samma sätt.
Frisktandvård, som funnits i Norrbotten sedan 2005, innebär att man från 20 års ålder kan teckna ett avtal som löper på tre år och garanterar patienten all tandvård som hon eller han behöver för att hålla tänderna friska. Till en fast kostnad får man regelbundna undersökningar och all den förebyggande vård som krävs och även akuttandvård om så skulle behövas.
- En fördel är att det inte finns någon ekonomisk broms för den som tecknat frisktandvårdsavtal. Om man exempelvis har förlorat en fyllning, så behöver man inte tveka att gå till tandläkaren bara för att man kanske har ont om pengar den månaden. Att laga ett hål eller göra om en trasig fyllning ingår i premien, säger Lars Viklund.
Även stifttänder
Allt utom broar, proteser och estetisk tandvård ingår, även kronor och stifttänder.
Den enskildes munhälsa avgör vilken avgift vederbörande får betala för de närmaste tre åren. Det finns 10 olika premieklasser och avgiften varierar mellan 360 kronor och upp till 6 000 kronor beroende på hur stor risken bedöms vara att det ska hända något med tänderna.
Premienivån är inte åldersberoende, säger Lars Viklund, men medger att den som har hunnit få många gamla lagningar löper större risk att råka ut för något som kräver tandvård. Den tekniska risken är högre och därmed även premien.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om